10.08.2024.

19:23

Foto: Printscreen You Tube

Planeta

(VIDEO) Rusi objavili snimak udara Iskandera na komandno mesto OSU u Kursku! Oni slabijih živaca ovo ne treba da gledaju!

U saopštenju u subotu, ministarstvo je navelo da je balistički raketni sistem kratkog dometa Iskander-M izveo napad na prethodno izviđano komandno mesto ukrajinske 22. odvojene mehanizovane brigade nedaleko od granice između dve zemlje.  

- Kao rezultat toga, eliminisan je komandni štab brigade, ukupno 15 ljudi - navodi se u saopštenju i dodaje da „neće biti milosti".  

Snimci dronom koje je objavilo ministarstvo pokazuju nešto što izgleda kao skup nekoliko zgrada usred šumovitog područja, sa najmanje jednim ukrajinskim oklopnim vozilom takođe prisutnim u toj oblasti. Jedna od zgrada je tada pogođena snažnom eksplozijom, odašiljajući oblak dima u vazduh.  

Rakete Iskander mogu da nose teret do 700 kg eksploziva do 500 km i da putuju hipersoničnim brzinama. Rusija je koristila ovo oružje poslednjih nedelja za napad na područja koja koriste ukrajinske snage, komandne i kontrolne centre, aerodrome, odbrambene industrijske objekte i druge vojne ciljeve.  

Upad u Kursku oblast je najveći napad Kijeva na rusku teritoriju od izbijanja sukoba. Dok je rusko Ministarstvo odbrane prvobitno reklo da se ukrajinski vrh sastoji od oko 1.000 vojnika i desetina oklopnih vozila, uključujući i neka od Zapada, naknadni medijski izveštaji sugerisali su da je ukupne snage najmanje nekoliko puta veće i da su neke od kijevskih elitnih jedinica bio bačen u gustu borbe.  

Moskva je osudila napad kao provokaciju i optužila Kijev da gađa civile. U međuvremenu, ukrajinski zvaničnici su rekli da je svrha upada da se unese strah među rusko stanovništvo i postigne povoljnija pozicija za eventualne razgovore sa Moskvom.  

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, ukrajinsko napredovanje je zaustavljeno i rezerve su prebačene u region. U njemu se tvrdi da je Kijev do sada izgubio do 1.100 vojnika i 140 oklopnih vozila u toj oblasti.