10.08.2024.

20:37

Foto: Pixabay

Planeta

(VIDEO) SAD i Izrael na nogama, šta to sprema Iran?! Mornarica proširila arsenal, naoružala se sa više od 2.600 projektila!

Značajno je da su ugrađene krstareće rakete dizajnirane sa novim mogućnostima, uključujući visokoeksplozivne bojeve glave i stelt funkcije, koje je nemoguće pratiti neprijateljskim radarima.

Sve veće raketne sposobnosti Irana predstavljaju nekoliko projektila koji mogu da stignu do Izraela, a jedna od njih je "sejdžil", balistička raketa srednjeg dometa na čvrsto gorivo, sposobna da leti brzinom većom od 17.000 kilometara na čas i sa dometom do 2.500 kilometara.

Osim toga, Iran takođe ima raketu "hajbar", dometa od 2.000 kilometara, opremljenu bojevom glavom od 1.500 kilograma, a njegova ekstremna brzina otežava presretanje.

Prema američkoj Kancelariji direktora nacionalne obaveštajne službe (ODNI), Iran je naoružan najvećim brojem balističkih projektila u regionu.

Treba imati na umu da iranska vojska nije koristila teške rakete velikog kapaciteta kao što su "horamšahr", "sejdžil", "haj kasem" ili "hajbar šekan" u svom masovnom napadu na Izrael u aprilu ove godine kao odgovor na bombardovanje Irana.