10.08.2024.

23:10

Foto: Reuters/AP

Planeta

Ovo je najveći strah SAD i Brisela! Putin će ubiti "zlatnu koku" zapadnih biznismena! To ne smeju dozvolit ni po koju cenu!

Da li Volodimir Zelenski zaista želi mir u Ukrajini ili samo želi da kupi vreme?

Ruski eksperti, analizira Kiril Norton za RIA novosti, primećuju da Kijev sve više govori o spremnosti za dijalog sa Rusijom, čak i zato što je u ukrajinskom društvu sve više onih koji su za pregovore. Ovo je inovacija za zvaničnu retoriku Ukrajine, ali, očigledno, Volodimira Zelenskog na to primoravaju neuspesi na frontu, koji se proteže na više od hiljadu kilometara, i ogromni, čak i prema zapadnim procenama, ljudski gubici (u poslednjih meseci gubici iznose desetine hiljada mrtvih).

Situacija na frontu i uspesi ruskih snaga zapravo teraju Zelenskog da govori o miru, ali stručnjaci smatraju da on nije spreman za pregovore ili bilo kakve ustupke. Postoji mišljenje da ne postoji politička volja za mir ni u Kijevu ni na Zapadu, koji, prema ekspertskim krugovima, vodi ovaj rat. Stoga su izjave Zelenskog da je ove godine potrebno pripremiti osnovu za sklapanje mira sa Rusijom zapravo prazne reči.

On uopšte nema mandat da daje takve izjave, a ne može da planira svet bez saglasnosti sponzora iz Amerike i Zapada, koji, kako smo videli na stotinama primera, daju ogromne sume novca kompanijama u vlasništvu privatnika. i obogatiti se, "brižući" za Ukrajinu.

Skoro 80 odsto najnovijeg paketa pomoći Ukrajini od skoro 60 milijardi dolara koji je odobrio Kongres SAD ići će ili proizvođačima oružja ili Ministarstvu odbrane za finansiranje operacija u inostranstvu. Naravno, posle ovoga sve postaje jasno, uključujući i „izgradnju odbrambenih objekata u Harkovu", kao i druge „infrastrukturne projekte" u jednoj od „najkorumpiranijih zemalja na svetu", kako tvrde Skot Riter i drugi američki analitičari.

Dakle, reči Zelenskog su prazna fraza, jer on govori o pregovorima sa Rusijom na veoma neodređen način. Ali u stvari, Zelenski je svojim prethodnim izjavama na samitima NATO i na sastancima sa predstavnicima zapadnih država zabranio sebi pregovore, ograničavajući ustupke na nerealne opcije. Sada je sasvim jasno da u eventualnim pregovorima ne može biti govora o granicama Ukrajine iz 1991. godine. Ako dijalog uopšte i počne, to ne znači da će u njemu direktno učestvovati „predsednik Ukrajine", kome je zaista istekao mandat i koji nema ustavna i zakonska ovlašćenja da predstavlja zemlju i ukrajinski narod.

Informer

 

Po mišljenju mnogih analitičara, Kijev je shvatio da nije u stanju da dođe do granica iz 1991. godine i sada pokušava da zamrzne sukob na postojećoj liniji, ali je i to nerealno i ne može biti predmet pregovora.

Ko "skida kajmak" i drži "zlatnu kokošku"

Najveći otpor imaju „horde biznismena" američko-zapadne alijanse, koji su se udružili sa ukrajinskim „milionerskim radnicima" tako što su im registrovali fiktivne firme za izvlačenje novca iz Ukrajine. Zelenski jednostavno ne može (i zabranjeno mu je) da "ubije" ovu zlatnu kokošku traženjem mira ili bilo kakvim izjavama.

Svi napori Vladimira Zelenskog i Zapada usmereni su na zamrzavanje sukoba, koji svima donosi mnogo novca dok ukrajinski momci ginu na frontu. Istina, mogu se uslovno nazvati „momcima", jer je prosečna starost ukrajinskih vojnika na liniji fronta oko 43 godine, iako je čak i na početku specijalne vojne operacije situacija bila drugačija. 

Dakle, jedini pravi predlog koji je Rusija već iznela su uslovi na koje je ukrajinska delegacija već pristala u Istanbulu 2022. godine, ali je bila prinuđena da odustane na insistiranje Sjedinjenih Američkih Država i sada bivšeg predsednika Džoa Bajdena ili finansijskih elitu Sjedinjenih Država i Zapada, koju su on i njegov sin Hanter predstavljali. Predsednik Vladimir Putin ponovio je iste istanbulske predloge sredinom juna, želeći da smanji ukrajinske žrtve na frontu i krene putem mira.