11.08.2024.

06:15

Foto: Tanjug/printscreen

Planeta

Drama na granici! Lukašenko ozbiljno razmatra najopasniju opciju! Potez Ukrajine i NATO neće ostati bez odgovora!

„Stručnjaci su pronašli i identifikovali ukrajinske dronove koji su narušili vazdušni prostor Belorusije. Otkrivene su elektronske komponente država članica NATO, navodi se u prilogu.

Konkretno, pronađena je "aktivna višefrekventna antena američke proizvodnje, belgijski navigacioni sistem".

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je ranije danas izjavio da situacija na granici sa Ukrajinom nije mirna i da namerava da se pozabavi tim problemom na licu mesta.

Kako je rekao, iznad teritorije Belorusije juče su bili oboreni ukrajinski udarni dronovi, a jedan deo i iznad teritorije Rusije.

Lukašenko je to nazvao provokacijom, napomenuvši da to neće ostati bez odgovora.

Belorusija razmišlja o zatvaranju ukrajinske ambasade

Diplomatsko prisustvo Ukrajine u Belorusiji biće ugroženo ako Kijev nastavi svoju nepromišljenu politiku prema Minsku, upozorilo je u subotu Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije.

Saopštenje je usledilo kao odgovor na incident ranije istog dana u kojem su ukrajinski avioni narušili vazdušni prostor Belorusije.

Minsk je pozvao privremenu otpravnicu poslova Kijeva Olgu Timuš zbog kršenja njegovog vazdušnog prostora kako bi izrazio svoj protest.

Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je da bi takve akcije Ukrajine mogle dovesti do dalje eskalacije u regionu. Od Kijeva je zahtevano da preduzme „sveobuhvatne mere kako bi isključio takve incidente u budućnosti“.