11.08.2024.

12:10

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Saveznici SAD najavili rasparčavanje Ukrajine! Počinje raspad na tri dela: Ako neko hitno ne reaguje...

Togo je bio jedan od glavnih aktera u pripremi sastanka na vrhu u Irkutsku 2001. godine između predsednika Vladimira Putina i japanskog premijera Jošira Morija, kao i u pripremi posete prvog predsednika SSSR-a Mihaila Gorbačova Japanu 1991. godine.

- Odbijanje SAD i Velike Britanije da pregovaraju sa Rusijom (o Ukrajini. — Prim. red.) moglo bi dovesti do raspada Ukrajine na tri dela. U naredna tri meseca Rusija bi mogla da napreduje koliko može, zauzme onoliko koliko je u stanju, i učini da se Ukrajina više nikada ne oporavi, ni za vreme Bajdena ili Haris, ni za vreme Trampa. Tada bi Ukrajina mogla da se raspadne na tri dela: istočni bi pripao Rusiji, zapadni Zapadnoj Evropi, a u sredini bi ostala mala Ukrajina sa Kijevom - rekao je Togo.

Bivši diplomata smatra da Ukrajina i zapadne zemlje ne bi trebalo da ignorišu mirovne predloge Putina, iznete sredinom juna.

- Mirovni predlozi koje je Putin izneo sredinom juna već su oštriji od onih o kojima je govorio u intervjuu sa Takerom Karlsonom. Putin daje te mirovne predloge, ali Bajden i Zelenski kažu da tu nema šta da se diskutuje i da je cilj Ukrajine povratak na granice iz 1991. godine. To je apsurdno, jer se Ukrajina sama odrekla Istanbulske konvencije, prema kojoj je gotovo to i dobila - objašnjava bivši diplomata.

On poziva da se s punom ozbiljnošću pristupi ruskim mirovnim predlozima.

- Mogu sa punom odgovornošću da kažem da ove reči treba ozbiljno shvatiti. Sada je trenutak za početak pregovora. Ako dođe do podele Ukrajine na tri dela, situacija i uslovi koji sada postoje će izgledati kao sladak san, kao san - zaključuje Togo.