11.08.2024.

08:10

Foto: Shutterstock/AP/ГУР МО

Planeta

Hitno! Zelenski se oglasio o invaziji Ukrajine na Rusiju! Dugo su pripremali ovaj plan, sad je poznat i cilj! "Rat se kreće..."

- Danas je glavnokomandujući (Oleksandar) Sirski već nekoliko puta izveštavao o frontu i našim dejstvima i guranju rata na teritoriju agresora, a svaka naša jedinica odbrambenih snaga dokazuje da zaista zna kako da vrati pravdu i garantuje upravo onakav pritisak kakav je potreban - rekao je Zelenski.

On je istakao da ukrajinske snage obraćaju pažnju na svaki deo fronta, a posebno na područja najteže pogođena borbama, uključujući Sumsku i Harkovsku oblast, kao i Pokrovskij, Toreckij i Kramatorsk u Donjeckoj oblasti, prenosi Unian.

Ukrajinska agencija navodi da Moskva šalje privatne snage bezbednosti da brane Kursk, kao i da je upad ukrajinskih snaga u tu oblast naterao ruske državljane da preispituju da li predsednik Vladimir Putin može da garantuje njihovu bezbednost.

Njujork tajms je prethodno preneo da su ruske snage verovatno uspele da odbiju ukrajinsku ofanzivu u Kursku, ali se borbe nastavljaju.

Ranije danas, rusko Regionalno ministarstvo za vanredne situacije je saopštilo da je iz Kurske oblasti na granici sa Ukrajinom evakuisano više 76.000 ljudi.

Ukrajinske snage su u utorak pokušale da zauzmu deo teritorije Sudžanskog okruga Kurske oblasti, a ruska vojska tvrdi da je uspela da zaustavi njihovo napredovanje.