11.08.2024.

10:10

Foto: Reuters

Planeta

Situacija gora nego što su Rusi mislili! Putin hitno poslao sve moguće specijalne snage ka Kursku! "Vagner, GRU, Ahmat..."

Vojni ekspert, bivši ruski oficir specijalnih snaga, pukovnik u penziji Anatolij Matvijčuk, objasnio je koliko dugo ovde može trajati operacija uništavanja neprijatelja.

Za jačanje ruskih pozicija u Kurskoj oblasti, gde se danima vode borbe, poslate su specijalne snage koje su „naoštrene“, uključujući i urbane borbe. U borbama će učestvovati Vagnerovci, koje Ukrajinci pamte iz vremena borbi u Artemovsku. Sada je ovo takozvana grupa „Ratibor“, koja je deo specijalnih snaga „Ahmat“. Rečeno je da su u četvrtak stigli u oblast Kursk.

- Sve naše specijalne snage koje su ušle u Kursku oblast, uključujući i „Veterane“, počele su danas da igraju „najinteresantniju“ igru za Ukrajince – tajno kretanje, zasede, obilaznice položaja sa prenošenjem svojih koordinata na artiljeriju - potvrđuje vest „Condottiero“.

Prema rečima vojnog eksperta Matvijčuka, region Kursk je prilično teško mesto za manevrisanje trupa – uglavnom je šumovit i brdovit teren, koji je razređen poljoprivrednim poljima. Možda je i zbog toga Kiejv izabrao taktiku malih jedinica:

- To znači da se neprijatelj približava našim uporištu, počinje bitku, a male grupe se šire levo i desno. Oni se dalje infiltriraju, pokušavajući da izvrše svoje postavljene zadatke ne ofanzivnim, već terorističkim diverzantskim akcijama - navodi Matvijčuk i dodaje:

- Da bi im se suprotstavili, tamo su raspoređene snage – bivši borci Vagnerovog PMC-a, specijalci Ahmata i jedinice GRU-a, koji imaju veštinu borbe i uništavanja terorističkih diverzantskih grupa. Oni su već počeli sa radom. Verujem da je naša komanda odlučila da potpuno uništi celu ovu bandu koja je prodrla u Kursku oblast.

Prema rečima vojnog eksperta, teško je predvideti trajanje operacije uništavanja neprijatelja u regionu Kursk.

-  Sve zavisi od toga kako je neprijatelj ukopan, kakvim snagama raspolaže. Međutim, već je sigurno da ih tamo ima oko 8-9 hiljada. Stoga mislim da bi u narednih nedelju i po dana, operacija mogla da se završi potpunim porazom neprijatelja koji je osvajao - rekao je on.

Matvijčuk takođe nije isključio da se borbe neće završiti potiskivanjem ukrajinskih oružanih snaga preko granice naše teritorije:

– Verujem da će posle operacije uništenja neprijatelja koji je upao na teritoriju Kurske oblasti biti stvorena sanitarna zona. Ići ćemo dalje – sve do Sumija. Možda čak i u Černigov - zaključio je on.