11.08.2024.

12:40

Foto: printscreen

Planeta

(VIDEO) Drama kod Krima! Pogođena ruska naftna platforma! Ukrajinci poslali snažno oružje, tvrde da su gađali veoma opasnu grupu!

Ovu informaciju potvrdio je na Fejsbuku portparol Ratne mornarice Ukrajine, Dmitro Pletenčuk.

 
$bp("TargetVideo_23368700", {"video":"1728048","width":"16","height":"9","id":"34926"});

Pletenčuk je izjavio da je operaciju izvela Ratna mornarica Ukrajine u saradnji sa Glavnom upravom obaveštajne službe Ministarstva odbrane.

Prema navodima, ruske snage koristile su ovu lokaciju za ometanje GPS signala, što je predstavljalo rizik za civilnu plovidbu.

- Nismo mogli dozvoliti da se to dogodi. Takođe, pola dana pre napada, ruske snage postavile su na platformu opremu i vojno osoblje. Civilnog osoblja nije bilo na licu mesta, a platforma nije obavljala svoju uobičajenu funkciju - dodao je portparol.

Pojedini izvori navode da je nakon napada na platformi izbio požar.

Ranije su se pojavile informacije da su tokom noći na subotu pripadnici Ratne mornarice Ukrajine izveli napad na jednu od gasnih platformi u Crnom moru, gde se nalazila ruska oprema i deo vojnog osoblja.

Takođe, izveštaji ukazuju da su u blizini naselja Černomorskoje na Krimu pripadnici specijalne jedinice GUR-a "Grupa 13", uz pomoć udarnog drona MAGURA V5, uništili rusko plovilo.