11.08.2024.

17:10

Foto: Printscreen/telegram/AP/Shutterstock

Planeta

Šta se ovo dešava?! Novi prodor duboko u Rusiju! Hitno reagovala vojska, neprijatelj ovakav doček nije očekivao!

Tokom proteklog dana, jedinice grupe vojske "Sever" zajedno sa pristiglim rezervama, vojnom avijacijom, artiljerijom i raketnim snagama, prekinule su pokušaj prodora mobilnih grupa protivnika na oklopnim vozilima dublje u rusku teritoriju u oblastima naselja Tolpino, Žuravlji i Obščij Kolodec, uništivši četiri oklopna transportera (od kojih su dva američka Strajker), sedam borbenih oklopnih vozila i dva automobila.

Takođe su napadnute ukrajinske snage i tehnika u oblastima Stara Soročnica, Korenevo, Sudža i Borki, pri čemu je neprijatelj pretrpeo gubitke od 35 vojnika ubijenih i ranjenih, pet tenkova, četiri borbena oklopna vozila i tri automobila.

Prekinut je pokušaj ukrajinskih snaga da prodru u Bjelovski okrug, gde su u okolini Ozerkova i Ivanovskog uništena dva tenka, borbeno oklopno vozilo, poljsko artiljerijsko oruđe i dva vozila s municijom.

Operativno-taktički raketni sistem "Iskander-M" uništio je samohodnu lansirnu jedinicu protivvazdušnog sistema "Buk-M1" u oblasti Ljubimovke.

Avijacija i raketne snage napale su neprijateljske rezerve na teritoriji Sumske oblasti, gde su u okolini Lebedina pogođene tri lansirne jedinice i radarska stanica AN/MPQ-65 američkog protivvazdušnog sistema Patriot.

PVO snage su oborile četiri taktičke rakete "Točka-U" i 14 bespilotnih letelica.

Ukupni gubici ukrajinskih snaga tokom proteklog dana iznosili su oko 230 vojnika i 38 jedinica oklopne tehnike, uključujući sedam tenkova, tri oklopna transportera Stryker, borbena pešadijska vozila, 28 borbenih oklopnih vozila, sedam automobila, četiri poljska artiljerijska oruđa, lansirnu jedinicu "Buk-M1", tri lansirne jedinice i radarsku stanicu AN/MPQ-65 protivvazdušnog sistema Patriot.

Od početka borbenih dejstava na kurskom pravcu, protivnik je izgubio oko 1350 vojnika i više od 170 jedinica oklopne tehnike, uključujući 29 tenkova.