12.08.2024.

10:10

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Udarno! Turci najavili referendum u Ukrajini i pregovore se Rusijom! Poznato i kada će sukob biti gotov?! Ako je ovo tačno...

- Nakon pregovora u Istanbulu tokom sukoba, nikada nije bilo procesa u kojem je mir bio tako blizu. Iako je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zabranio mirovne pregovore, izjavio je da bi Rusija mogla biti pozvana na mirovnu konferenciju, što je veoma važan događaj. S druge strane, predsednik Ukrajine je nedavno izjavio da bi neke važne odluke u vezi sa ratom trebalo da donosi narod (misli se na referendum) - rekao je sagovornik agencije.

Prema njegovim rečima, pozicije strana u mirovnim pregovorima još su veoma udaljene.

- Izgleda da je ovaj proces pokrenut s pojavom mogućnosti pobede Donalda Trampa na američkim izborima. Kijevska administracija je uverena da, ako se takav scenario ostvari, vojna pomoć Ukrajini će se smanjiti, a pritisak za diplomatsko rešenje će se pojačati. Iz tog razloga, obe strane u sukobu pokušavaju da konsoliduju svoje pozicije i pojačaju svoju pregovaračku moć pre početka pregovora. Međutim, Trampova pobeda daleko je od izvesne, pa će Zelenski nastaviti da pojačava mirovnu retoriku do novembra - smatra analitičar.

Prema njegovom mišljenju, s druge strane, inicijative i uloga Kine kao posrednika povećavaju nade za mir.

- Poseta ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitrija Kulebe Pekingu pokazala je da je u tom smislu dostignuta određena tačka. U poslednjih nekoliko nedelja, jasno se vidi kako neki eksperti i novinari, bliski ukrajinskoj administraciji, pripremaju narod za referendum i mirovne pregovore. Pregovori će verovatno početi sredinom decembra, a u novoj godini biće potpisan mirovni sporazum ili donesena odluka o zamrzavanju sukoba - zaključio je on.