12.08.2024.

10:40

Foto: Reuters

Planeta

Svet drhti i sprema se za najgore! "Ludi Zelenski je napao nuklearku!" Ovo podržavaju Amerika, EU i NATO?!

- Ludi Zelenski je napao nuklearnu elektranu. Ona gori. To je ono što podržavaju vlade SAD, EU, NATO i 'poredak zasnovan na pravilima' - navodi se u objavi.

U napadu Oružanih snaga Ukrajine ozbiljno je oštećen rashladni toranj Zaporoške nuklearne elektrane, saopštila je ruska državna korporacija „Rosatom“. Međutim, IAEA prećutkuje ko je izveo napad na nuklearku.

Prema podacima agencije, 11. avgusta na jedan od dva tornja za hlađenje Zaporoške nuklearke izvedena su dva direktna napada udarnim ukrajinskim dronovima, usled čega je izbio požar, a zapalile su se i unutrašnje konstrukcije. Do ponoći je požar ugašen.

„Međutim, na unutrašnjim konstrukcijama tornja pričinjena je ozbiljna šteta. Opasnost od urušavanja konstrukcije oceniće stručnjaci kada situacija dozvoli“, navodi „Rosatom“.

Kako se dodaje, napad je izveden na rashladni sistem elektrane. Prema tome, napad Oružanih snaga Ukrajine može se smatrati aktom nuklearnog terorizma, naglašava ruska korporacija.

Direktor za komunikacije elektrane Evgenija Jašina kasnije je saopštila da je rashladni toranj nuklearke prilikom požara iznutra izgoreo.