12.08.2024.

12:10

Foto: Reuters/printscreen

Planeta

Najveći šok za Rusiju od početka rata! Putin ovako nešto nije doživeo: Oči celog sveta uprte u Kijev i generala Sirskog - šta će sad da naredi?!

Šta god da je logika ove strategije, ona je zahtevala značajne snage koje bi, potencijalno, mogle biti uništene ili odsečene i to u trenutku dok se Ukrajina bori s manjkom ljudstva i muči se da zaustavi rusko napredovanje u Donbasu. Ipak, to je velika stvar za moral Ukrajinaca u trenutku kad je zemlja na najnižim granama od prvih dana rata.

No iako je to važno, ne čini se dovoljnim da opravda tako riskantan potez. U vojnom smislu, ta operacija bi mogla da ima za cilj smanjenje pritiska na drugim delovima fronta jer su Rusi sada prisiljeni da preraspodele snage kako bi odbili ukrajinski napad.

Neki takođe spekulišu da bi cilj Ukrajine mogao biti zauzimanje nuklearne elektrane Kursk. To bi bio veliki dobitak, a njeno ponovno zauzimanje od strane Rusa bilo bi vrlo teško. Elektrana se nalazi oko 40 kilometara dalje od trenutnih ukrajinskih položaja i gotovo sigurno izvan dohvata.

Politička vrednost ovog napada mogla bi biti veća od bilo koje vojne prednosti. Podsetimo, uspešni ukrajinski kontranapadi u području Harkova i oko Hersona 2022. podstakli su talas međunarodne podrške.

Neuspeh letne ofanzive prošle godine imao je obrnuti učinak, a tome je doprineo rat na Bliskom istoku koji je skrenuo pažnju, ali i resurse iz Ukrajine. Ovaj hrabri manevar mogao bi ponovno da osnaži podršku Zapada i oba tabora na američkim izborima.

Uz sve to, ovo bi mogao biti pokazatelj da čak ni upad ovakvih razmera neće podstaći Putinovu odmazdu koje se Zapad toliko bojao. To bi moglo da natera Bajdena da ublaži ograničenja za upotrebu oružja na teritoriju Rusije, što je bila glavna prepreka ukrajinskim operacijama.

Drugi politički cilj mogla bi biti sve češća priča o mirovnim pregovorima. Za Ukrajinu bi okupacija ruske teritorije mogla da bude jak adut za pregovaranje.

Ne zna se šta dalje smera ukrajinski vrhovni komandant general Aleksandar Sirski. Ali kakve god bile vojne i političke namere, ni on ne može znati ishod. Kako god se ova operacija završila, Ukrajina je pokazala svetu da je još uvek spremna za borbu.