12.08.2024.

18:40

Foto: Shutterstock

Planeta

Foks njuz digao uzbunu, Iran bi mogao da napadne Izrael za manje od 24 sata!

Zvaničnici (na Bliskom istoku) veruju da smo dostigli nulti sat, izveštava dopisnik Foks njuza.
Iran je zapretio velikim napadom na Izrael u znak odmazde za ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu prošlog meseca, iako Tel Aviv nije niti negirao niti preuzeo odgovornost, preneo je Tajms of Izrael.

Izrael se, takođe, priprema za odmazdu Hezbolaha, iranskog zastupnika u Libanu, za ubistvo glavnog komandanta terorističke grupe Fuada Šukra u Bejrutu, nekoliko sati pre nego što je Hanije ubijen.
Lideri Velike Britanije, Francuske i Nemačke ranije danas su objavili zajedničko saopštenje u kojem su pozvali na nastavak pregovora o primirju u Gazi, ističući da više ne može biti odlaganja, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Palestinski militantni pokret Hamas prethodno je saopštio da svaki nastavak pregovora treba da bude baziran na ranijim planovima, a ne na novoj rundi pregovora, reagujući tako na poziv međunarodnih posrednika da se održi sastanak zaraćenih strana 15. avgusta.

Posrednici iz Katara, Egipta i SAD pozvali su prošle nedelje Izrael i Hamas na novi sastanak, a izraelska strana je saopštila da će poslati tim svojih pregovarača.

Britanski premijer Kir Starmer, francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc ponovili su danas poziv posrednika da se pregovori nastave.

- Radili smo sa svim akterima kako bismo sprečili eskalaciju i nećemo štedeti napore da smanjimo tenzije i nađemo put ka stabilnosti - naveli su u zajedničkom saopštenju.

Hamas je na pritisak posrednika odgovorio pozivajući da se sastavi plan zasnovan na "viziji" američkog predsednika Džozefa Bajdena iz maja meseca, u principu pristajući na nastavak pregovora od tačke gde su stali, radije nego na neku novu inicijativu.

- Posrednici bi trebalo to da nametnu okupacionom Izraelu a ne da tragaju za novim predlozima i pregovorima koji bi dali pokriće okupatorskoj agresiji i više vremena da nastavi svoj genocide prema našem narodu - naveo je Hamas u saopštenju.

Izvori su naveli za BBC da su sporne tačke uvođenje novih izraelskih uslova koji traže da raseljeni Palestinci treba da budu proveravani po povratku na sever Gaze, kao i pitanje kontrole takozvanog Filadelfijskog koridora koji predstavlja tampon zonu na granci sa Egiptom.