Autor: Informer.rs

13.08.2024.

07:39

Foto: EPA

Planeta

Šamarčina za Bajdena! Ti si kriv za rat! Tramp uputio oštru poruku američkom predsedniku!

Tramp je često tvrdio da do sukoba nikada ne bi došlo da je bio u Beloj kući početkom 2022. U razgovoru uživo sa vlasnikom Iksa Elonom Maskom u ponedeljak, on je rekao da gleda na gomilanje ruskih trupa na ukrajinskoj granici kao pregovaračka taktika.

- Mislio sam da  Putin to radi zato što je Putin dobar pregovarač mislio sam da to radi da bi pregovarao - rekao je Tramp.

- Ali onda je Bajden počeo da govori takve gluposti. Na primer, rekao je da „[Ukrajina] može da bude zemlja NATO“. Sada je Rusija, sve dok postoji NATO, rekla „nikada nećemo pristati na to“, a mi idemo odmah napred i to kažemo - dodao je.

Decenijama je potencijalno pridruživanje Ukrajine NATO-u u Vašingtonu prepoznato kao „najsvetlija od svih crvenih linija“ za Moskvu, napisao je 2008. aktuelni direktor CIA-e i bivši američki ambasador u Rusiji Vilijam Berns.

Ipak, Bela kuća je odbacila nacrt sporazuma koju je Putin uputio krajem 2021. što bi sprečilo sukob u zamenu za zaustavljanje širenja NATO-a na istok.

- Mogao sam to da zaustavim, a pametan predsednik je to mogao da zaustavi. Bilo je tako loše, reči koje je Bajden koristio, glupe pretnje koje su izlazile sa njegovog glupog lica... da bi moglo da dovede do Trećeg svetskog rata - nastavio je Tramp.

Tramp je više puta tvrdio da će zaustaviti sukob u roku od „24 sata“ ako bude izabran za predsednika u novembru.

Tramp nikada nije u potpunosti elaborirao kako bi to uradio, ali nedavni medijski izveštaji sugerišu da bi on iskoristio ogromnu vojnu pomoć SAD Kijevu da izvrši pritisak na Ukrajinca Vladimira Zelenskog da prihvati neke teritorijalne gubitke u zamenu za mir.

Međutim, Tramp nije lobirao kod svojih saveznika u Kongresu da blokiraju paket pomoći Kijevu u vrednosti od 61 milijardu dolara u aprilu i rekao je tada da će podržati pozajmljivanje, a ne poklanjanje novca Zelenskom u budućnosti.

Tramp nije razgovarao o budućoj pomoći SAD Ukrajini sa Maskom, već je pozvao zemlje EU da povećaju sopstvene doprinose.