Autor: Informer.rs

13.08.2024.

08:57

Foto: Foto: Shutterstock, EPA Images

Planeta

Berlin hoće cenzuru! Mask na udaru! Politička elita Evropske unije obrušila se na direktora "Iksa"!

Mask bi trebalo da intervjuiše Trampa u ponedeljak uveče, a razgovor će biti emitovan uživo na Ks platformi tehnološkog mogula.

Tramp se vratio na Iks ranije u ponedeljak, objavljujući niz video snimaka iz kampanje nakon skoro neprekidne pauze od tri i po godine sa platforme.

U pismu Masku, evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton upozorio je da će Brisel pažljivo pratiti intervju.

Musk mora osigurati da se „uvedu efikasne mjere ublažavanja u vezi sa povećanjem štetnog sadržaja“ u vezi sa intervjuom uživo, napisao je Breton, prije nego što je tvrdio da Musk nije uspio da zaustavi širenje takvog sadržaja tokom nedavnog naleta desničarskih nemiri u Velikoj Britaniji.

- Pratimo potencijalne rizike u EU u vezi sa širenjem sadržaja koji može da podstakne nasilje, mržnju i rasizam u vezi sa velikim političkim – ili društvenim – događajima širom sveta, uključujući debate i intervjue u kontekstu izbora - rekao je on.

Breton nije objasnio da li će regulatori EU okriviti Ks za navodno huškačke komentare koje je izgovorio Tramp, ili Ks korisnici koji gledaju intervju.

Prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA) EU, Ks se smatra „veoma velikom onlajn platformom“ i zakonski je obavezna da ograniči „širenje nelegalnog sadržaja“ i „pozabavi se širenjem dezinformacija.

Iks je već pod istragom od strane Bretonove kancelarije zbog navodnih kršenja DSA, a regulatori EU optužuju platformu da obmanjuje korisnike dozvoljavajući bilo kome da plati za verifikaciju, i odbijajući da dozvoli da „istraživači“ brišu njene podatke.

Ako se utvrdi da je odgovoran, Ks bi mogao biti naložen da plati kaznu u iznosu od 6% njegovog godišnjeg prometa.