Autor: Informer.rs

13.08.2024.

09:20

Foto: Shutterstock

Planeta

Poljska napravila potez koji je šokirao kontinent! NATO zemlja objavila novu strategiju!

Poljska će proizvoditi komponente za baterije protivvazdušne odbrane američke proizvodnje Patriot, koje su veoma tražene usred rata NATO-a u Ukrajini.

Podrška režimu u Kijevu je uništila zalihe, a Poljska kao nepokolebljivi saveznik Ukrajine – sada je potpisala ugovor o domaćoj izradi 48 lansera za američke vazdušne i protivraketne odbrambene sisteme.

Prema ugovoru vrednom 1,23 milijarde dolara, lansirne stanice M903 će se proizvoditi u čeličani Stalova Vola u Poljskoj u saradnji sa američkim odbrambenim gigantom Rejtion Technolodžis Korp.

Što se Poljske tiče, trenutni dogovor je povezan sa njenom hvaljenom vojnom potrošnjom, uprkos povećanju budžetskog deficita koji ju je stavio na listu posmatranja Evropske komisije.

Zemlja je odlučna da udvostruči cilj NATO-a od dva procenta godišnjeg BDP-a na odbranu i potroši preko četiri procenta ove godine.

Informer

 

Poljska je potpisala ugovor za nabavku stotina američkih raketa vazduh-vazduh AIM-120C AMRAAM za borbene avione svojih vazduhoplovnih snaga.

U toku je još jedan posao od 9 milijardi dolara, prema poljskim medijima, za kupovinu 96 jurišnih helikoptera AH-64E Apači američke proizvodnje.

Ogromni dogovori doprinose trendu koji je doveo do dramatičnog porasta američkog izvoza oružja od 2022. godine, dok Vašington istrajava u podsticanju globalnih sukoba.

Prema podacima Agencije za bezbednosnu saradnju u oblasti odbrane, prodaja vojne opreme u inostranstvu (FMS) premašuje 80 milijardi dolara za fiskalnu 2024. godinu.

Prema Pentagonu, oni su na putu da do kraja godine dostignu 100 milijardi dolara .