Autor: Informer.rs

13.08.2024.

09:55

Foto: Reuters

Planeta

(VIDEO) Istorijski intervju Elona Maska i Donalda Trampa! Evo o čemu su razgovarala dvojica moćnika!

Nekoliko sati pre intervjua, Tramp se vratio na Iks i objavio niz video snimaka koji promovišu sopstvenu kampanju i napadaju potpredsednicu SAD i demokratsku kandidatkinju Kamalu Haris.

Prethodno rukovodstvo platforme je Trampu zabranilo pristup Iksu (tada poznatom kao Tviter) 2021. godine, a od kada ga je Mask vratio na funkciju 2022., podelio je samo jednu objavu fotografiju svoje fotografije nakon hapšenja u Džordžiji prošle godine.

Intervju je izazvao značajnu pažnju, posebno protivnika Trampa i Maska.

U pismu Masku ranije u ponedeljak, evropski komesar Tijeri Breton upozorio je da bi Iks mogao biti pod istragom i novčano kažnjen ako se takozvani „štetni sadržaj“ širi na platformi tokom razgovora uživo.

NBC njuz navodi da je tokom audio intervjua koji je trajao više od dva sata i u jednom trenutku imao više od 1,3 miliona slušalaca, delovalo da se ni jedan ni drugi nisu prethodno pripremali za razgovor.

Navodi se da je Tramp tu izvređao političke neprijatelje, uključujući i ocenu da aktuelni demokratski predsednik Džo Bajden ima "glupu facu".

On je takođe ponovio ranije već demantovane tvrdnje da je zemlja koju je nazvao "Kongo" (postoje Demokratska Republika Kongo i Republika Kongo), oslobodila sve ubice koje je imala u zatvorima i poslala ih u SAD.

Informer

 

Iako je Mask, koji je izvršni direktor proizvođača električnih automobila "Tesla", pokušao da pogura Trampovu priču u pravcu delovanja protiv klimatskih promena i odustajanja od korišćenja fosilnih goriva, to nije baš imalo nekog uzicaja na bivšeg šefa Bele kuće.

NBC njuz navodi da je Trampiv onlajn intervju Masku usledio nakon što je predsednički kandidat Republikanske partije smanjio javna pojavljivanja zbog atentata koji je preživeo na predizbornom mitingu u Pensilvaniji 13. jula.

Njih dvojica su razgovor počeli upravo podsećanjem na taj događaj i dotakli se pitanja da li je Tajna služba mogla da spreči pokušaj ubistva Trampa, kako i njegovo podizanje pesnice visoko iznad glave nakon što mu je metak okrznuo uvo.

Informer

 

Briselski sajt Politiko navodi da je tokom intervjua prvo delovalo da Tramp flertuje s idejom prekida američke pomoći Ukrajini, da bi onda odjednom okrenuo priču na drugu stranu i počeo da hvali Zelenskog zbog načina na koji se ovaj poneo u vezi sa njihovim telefonskim razgovorom dok je republikanac bio na čelu SAD.

Taj razgovor bio je povod demokratama da pokrenu prvu opoziv Trampa u decembru 2019, nakon što su predsednika Amerike optužili da je pokušao da utiče na ishod izbora 2020. time što bi Zelenskog naterao da istraži poslovne veze Bajdena i njegocvog sina Hantera u Ukrajini.