Autor: Informer.rs

13.08.2024.

11:45

Foto: Foto: Pexels, Reuters

Planeta

Naši avioni će biti u Rusiji pre ili kasnije! Republikanski senator huška na rat u Evropi?!

Mnoštvo zapadnih zemalja, uključujući Belgiju, Dansku, Holandiju i Norvešku, obećalo je da će Ukrajini obezbediti više od 80 lovaca F-16.

U službi od 1978. godine, F-16 trenutno leti u više od dve desetine zemalja, iako mnoge povlače ove stare avione u korist modernijeg F-35.

- Ako ste penzionisani pilot F-16 i želite da se borite za slobodu, oni će vas zaposliti ovde“, rekao je Grejem na konferenciji za novinare u Kijevu u ponedeljak. Oni će tražiti u svim zemljama NATO-a dobrovoljne borbene pilote koji su se penzionisali da im pomognu, dok ne budu mogli da obuče svoje pilote. Uvešćemo ove avione u tetar pre ili kasnije - dodao je republikanski poslanik.

Ukrajinski premijer Vladimir Zelenski potvrdio je ranije ovog meseca da je prva serija aviona F-16 stigla u zemlju, a na njima već lete ukrajinski piloti.

Zelenski nije rekao koliko je aviona stiglo, a lovci proizvedeni u Americi tek treba da budu primećeni u borbi.

Informer

 

Zelenski je priznao da Ukrajina nema dovoljno pilota da upravlja svim avionima koje je Zapad obećao, ali je rekao da „mnogi momci sada treniraju“.

Ovi piloti se trenutno obučavaju u SAD i Danskoj, dok je nejasno da li je novi centar za obuku u Rumuniji počeo da prima kadete.

U junu je jedan zvaničnik Pentagona rekao Politiku da se očekuje da će ukupno 20 ukrajinskih pilota F-16 diplomirati do kraja ove godine, polovina od 40 potrebnih za formiranje eskadrile.

Bilo da lete Ukrajinci ili zapadnjaci, F-16 zahtevaju izuzetno čiste i glatke piste za rad.

S obzirom na to da su ukrajinski aerodromi redovno oštećeni ruskim raketnim udarima, neki ukrajinski zvaničnici su predložili da se ovi lovci sa visokim stepenom održavanja stacioniraju u vazdušnim bazama u susednim zemljama NATO-a.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da će svaka baza u kojoj se nalaze ukrajinski F-16 postati legitimna meta ruske vojske, dok je Kremlj izjavio da nikakav zapadni hardver neće pobediti u sukobu za Ukrajinu.