Autor: Informer.rs

13.08.2024.

12:38

Foto: Reuters

Planeta

Britanci zavrnuli slavinu! Kijev dobio novu pomoć od Zapada koju ne sme da koristi!

Izvor iz britanske vlade rekao je listu da "nije bilo promene" u stavu Londona o upotrebi projektila, koje imaju domet do 550 kilometara.

Britanija trenutno dozvoljava Ukrajini da ih koristi za napad na Krim i druge oblasti na koje polaže pravo Kijev, ali ne i na međunarodno priznatu rusku teritoriju, strahujući da bi to moglo eskalirati sukob.

Kako navodi Telegraf, odluka o tome kako Ukrajina može da koristi rakete Storm Shadov nije samo na Londonu, jer se one proizvode u bliskoj saradnji sa Francuskom, koja takođe ima reč po tom pitanju.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da Ukrajina može da udari na lokacije duboko u Rusiji, ali samo na lokacije sa kojih Rusija pokreće sopstvene napade.

Izveštaj je usledio nakon što je ukrajinski lider Vladimir Zelenski u julu izjavio da je dobio dozvolu Britanije da napadne međunarodno priznatu rusku teritoriju pomoću Olujnih senki.

Informer

 

Međutim, izvor Telegrapha je tada rekao da je situacija „nijansiranija“ i da bi i drugi partneri Kijeva takođe potpisali promenu politike.

„To se neće dogoditi“, naglasio je izvor, u vezi sa tim da li Ukrajina može da ispali rakete Storm Shadov duboko u Rusiju.

Prošlog meseca, međutim, ministar odbrane Velike Britanije Džon Hili rekao je: „Mi pružamo oružje Ukrajini za njihovu odbranu... I to ih ne sprečava da pogode mete u Rusiji“.

On je dodao da Kijev to mora da uradi „u okviru parametara i granica međunarodnog humanitarnog prava“.

Rusija je ranije optužila Ukrajinu da koristi rakete Storm Šedou za gađanje kritične infrastrukture, što je dovelo do smrti civila.

Informer

 

Dok je Ukrajini navodno zabranjeno da ispaljuje projektile proizvedene u Velikoj Britaniji duboko u Rusiju, SAD su u maju dale dozvolu da koriste oružje dugog dometa američke proizvodnje za napad na rusku teritoriju.

Do promene u politici došlo je kao odgovor na napredovanje Moskve u ukrajinskoj oblasti Harkov – koja je nastojala da zaštiti civile od stalnih artiljerijskih udara Kijeva.

Medijski izveštaji, međutim, sugerišu da je domet ukrajinskih udara ograničen na oko 100 km, ostavljajući neke ciljeve visokog prioriteta van domašaja Kijeva.

Prošle nedelje Ukrajina je pokrenula napad na Kursku oblast, što je postao najveći napad na rusku pograničnu oblast od početka sukoba.

Moskva je optužila Kijev da neselektivno gađa civile. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je napredovanje zaustavljeno, procenjujući gubitke Kijeva na oko 1.600 vojnika i 200 oklopnih vozila.