Autor: Informer.rs

13.08.2024.

13:37

Foto: Shutterstock/AP

Planeta

Ne piše se dobro! Belorusija ušla u akciju! Zeleni šlemovi zaputili se u Rusiju!

Vežbe će uključivati upotrebu višestrukih raketnih sistema na neodređenom vojnom poligonu u Rusiji, navodi se u kratkoj poruci.

Minsk je u ponedeljak izvestio da je takođe poslao snage protivvazdušne odbrane na zajedničke vežbe sa ruskim trupama. Beloruski vojnici prebačeni su avionom Il-76 na poligon Ašuluk u Astrahanskoj oblasti na jugu Rusije, navodi se u saopštenju.

Kretanje trupa dolazi usred ukrajinskog upada u rusku Kursku oblast, koji je počeo pre nedelju dana i indirektno je uključio Belorusiju kada je Kijev lansirao dronove kamikaze kroz vazdušni prostor zemlje.

Informer

 

Minsk nije direktno umešan u sukob u Ukrajini, ali je njegova protivvazdušna odbrana, koja je integrisana sa ruskom, presrela neke dronove i pomogla ruskim snagama da gađaju druge, prema beloruskim zvaničnicima.

„Izgleda da je oborene dronove sastavila Ukrajina zajedno sa inženjerima NATO-a“, izvestila je beloruska novinska agencija Belta prošle nedelje, nakon što su istražena mesta pada.

Minsk je ranije optužio Kijev da pravi provokacije u blizini svoje granice. Usred neprijateljstava u Kurskoj oblasti, koja je oko 180 km od Belorusije, zemlja je pojačala svoje vojno prisustvo oko granice sa Ukrajinom.