13.08.2024.

19:00

Foto: pixabay.com

Planeta

Američki senator pozvao pilote NATO da sednu za komande F-16 i u Ukrajini udare po Putinu! Gle čuda, niko se nije prijavio!

Ako ste penzionisani pilot F-16 i želite da se borite za slobodu, ovde će vas zaposliti, rekao je Grejem na konferenciji za novinare u Kijevu u ponedeljak. 

- Oni će tražiti širom zemalja NATO-a da dođu penzionisani borbeni piloti koji su spremni da im pomognu, sve dok ne obuče sopstvene pilote. Ubacićemo ove avione u bioskope pre nego kasnije - dodao je republikanski poslanik.

Brojne zapadne zemlje, uključujući Belgiju, Dansku, Holandiju i Norvešku, obavezale su se da će Ukrajini obezbediti više od 80 lovaca F-16. U službi od 1978. godine, F-16 trenutno leti u više od dvadeset zemalja, iako mnoge povlače ove stare avione u korist modernijih F-35.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je ranije ovog meseca da je prva serija F-16 stigla u zemlju i da već lete ukrajinski piloti. Zelenski nije rekao koliko je aviona stiglo, a lovci američke proizvodnje još nisu primećeni u borbi.

Zelenski je priznao da Ukrajina nema dovoljno pilota da upravlja svim avionima koje je Zapad obećao, ali je rekao da se „mnogi ljudi sada obučavaju". Ti piloti se trenutno školuju u SAD i Danskoj, dok nije jasno da li je novi centar za obuku u Rumuniji počeo da prima kadete. U junu je jedan zvaničnik Pentagona rekao Politiku da se očekuje da će ukupno 20 ukrajinskih pilota F-16 diplomirati do kraja ove godine, polovina od 40 potrebnih za sastav eskadrile.

Bilo da lete Ukrajinci ili zapadnjaci, F-16 zahtevaju izuzetno čiste i glatke piste za rad. Budući da se ukrajinski aerodromi redovno oštećuju ruskim raketnim napadima, neki ukrajinski zvaničnici su predložili da se ovi lovci sa visokim održavanjem stacioniraju u vazdušnim bazama u susednim zemljama NATO-a.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da će svaka baza u kojoj se nalaze ukrajinski F-16 postati legitimna meta ruske vojske, dok je Kremlj rekao da nikakva zapadna oprema neće pobediti u sukobu za Ukrajinu.

- Ti avioni će se pojaviti, njihov broj će se postepeno smanjivati, biće oboreni i uništeni. Oni neće moći značajno da utiču na dinamiku događaja na frontu - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima ranije ovog meseca.