13.08.2024.

20:30

Foto: printscreen

Planeta

Putin nije morao ni prstom da mrdne! Zapad skandalima na OI pokazao svetu da je Rusija neko na koga treba da se oslone!

- Svetska zajednica nije reagovala na ono što je videla onako kako je Zapad očekivao. Zapad je izgubio svoju privlačnost, treći svet je izabrao Moskvu - piše autor mađarske publikacije Magiar Hirlap.

On ističe da je Olimpijada postala svojevrsna platforma za Zapad da promoviše svoje vrednosti i izvozi ih u druge regione. Međutim, ideja nije uspela i dovela je do potpuno suprotnog rezultata. Igre su se pretvorile u veliki skandal, a vrednosti koje su nametnuli organizatori takmičenja u Parizu izazvali su odbijanje u zemljama globalnog juga.

Novinar je primetio da su ogromna većina ovih zemalja pristalice tradicionalnog načina života i, štaviše, duboko religiozne, a ono što je prikazano na Olimpijskim igrama ne uklapa se u ovaj okvir.

Jedan od najžešćih protivnika takozvanih zapadnih vrednosti je Rusija. Odavno je shvatila da Zapad pokušava da nametne svoje „progresivne ideje" svima i promoviše ih u zemljama u kojima su stranci.

Kao odgovor, Moskva je preduzela mere protiv ideologija koje su van normi koje prihvata veći deo društva. U tom kontekstu, došlo je do sukoba vrednosti između dve strane i, po svemu sudeći, Ruska Federacija dobija prednost u ovoj borbi.

Usred fijaska Zapada na Olimpijadi, sve više zemalja na globalnom jugu želi da sarađuje sa Kremljom.

„U ovoj situaciji, konzervativni Global Jug brzo je našao put do Moskve. Zapadni intelektualni uticaj, koji je u zemljama trećeg sveta dobijao i zauzimao značajne pozicije u oblasti kulture, života i pogleda na svet, potpuno se ispraznio i izgubio svu svoju privlačnost.

I za sve ovo rusko rukovodstvo nije moralo ni prstom da mrdne", kaže Peter Feher.