13.08.2024.

21:30

Foto: Fotoilustracija/Reuters

Planeta

(VIDEO) Ameri u panici, ni Putinu ovo nije po volji! Kina napravila revolucionarno oružje, ne može se presresti, niti uništiti!

Kina je najavila da će uskoro postići ogromno dostignuće u oblasti vojne hipersonične tehnologije. Očekuje se da će ovo dostignuće biti revolucionarno i posebno se tiče projektila koji se nazivaju "hipersoničnim kliznim vozilima" (HGV).

Hipersonično klizno vozilo (HGV) je vrsta bojeve glave balističke rakete koja može slobodno da manevriše i leti (bez pomoći motora) hiperzvučnom brzinom.

Tačnije, prema kineskim izveštajima, naučnici u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji razvijaju inovativno "hipersonično klizno vozilo" (HGV) koje će pratiti nekonvencionalan kurs. Ova posebna orbita će omogućiti vozilu da uđe i izađe iz atmosfere naše planete pri brzinama većim od 15 maha.

Granica brzine leta nakon koje projektil ili vozilo nazivamo hipersoničnim je 5 maha.

Vozilo će pokretati novi buster motor na čvrsto gorivo. Hipersonična klizna vozila, koja, kao što je gore pomenuto, lete i manevrišu nadzvučnim brzinama, nude preciznu kontrolu nad putanjom koju raketa prati nakon lansiranja.

Očekuje se da će revolucionarni put kojim će vozilo ići biti efekat sličan skačućim kamenom (pravljenje žabica) jer podseća na put kojim kamen ide kada se baci u vodu na način da ga dodirne nekoliko puta pre nego što potone.

Usled ovakvih manevara takođe se očekuje da će značajno porasti domet projektila. Konkretno, navodi se da će novo kinesko hipersonično klizno vozilo omogućiti raketama da pogode ciljeve na 33 odstovećoj udaljenosti.

Ako se izveštaji potvrde i kineski planovi ostvare, onda će njihov hipersonični projektil postati opasnije i efikasnije oružje nego ikada ranije.

Prema kineskim naučnicima uključenim u ovaj obećavajući program, najveće prednosti novog vozila biće sledeće: prošireni domet, impresivna manevarska sposobnost i sposobnost da se manevri izvode tako brzo da neprijateljski sistemi neće imati vremena da predvide kurs vozila (projektila).

Podsetimo, Kina uveliko poseduje svoje već dodeljeno trupama hipersonično oružje Dong Feng 17, a ovde smo svedoci razvoja hipersoničnih kliznih vozila. Jasno je da napredak kineske naučne zajednice u oblasti vojne hiper-ultrazvučne tehnologije ne može a da ne ugrozi američke interese.

Pored toga, same Sjedinjene Države suočavaju se sa nekoliko poteškoća u razvoju i usvajanju sopstvenih hipersoničnih sistema.

Iako u SAD užurbano rade na nekoliko obećavajućih projekata, kako stvari stoje trenutno, više je očigledno da Pentagon ipak zaostaje u ovoj oblasti u odnosu na Rusiju i Kinu.

Da je kineski razvoj nuklearnog oružja, vozila za isporuku bojevih glava i svemirskog programa neverovatno brz, upozorili su američki strateški i svemirski komandanti još u martu mesecu američke kongresmene.