13.08.2024.

22:54

Foto: Tanjug/AP

Planeta

(VIDEO) Vatra se kretala brže od automobila! Šok ispovesti Atinjana, kuće su im doslovno pretvorene u zgarišta!

Na jednom putu u Halandriju, selu na vrhu brda iznad Atine, porodica je zatekla svoju ugljenisanu kuću! U susedstvu, vatrogasci su pronašli izgorelo telo prve osobe koja je stradala u požaru. Neimenovana žena koja je stradala radila je u tamošnjij kompaniji 20 godina i zatvorila se u kupatilo dok je vatra zahvatila selo.  

Najgori šumski požar u Grčkoj ove godine za sada je utihnuo, ali vatrogasci i dalje rade na gašenju poslednjeg žarišta. Nakon što je vatra izbila tokom vikenda, zahvatila je više od 156 kvadratnih milja (400 kvadratnih kilometara) šuma u regionu Atike i sve do predgrađa Atine. Hiljade stanovnika je evakuisano.

- U jednom trenutku, vatra je krenula brže od automobila - rekao je za CNN Vasilis Ksipolitas, gradonačelnik opštine Kifisija na periferiji Atine. 

Iako su šumski požari postali godišnja pojava u Grčkoj, nijedan nije stigao tako blizu Atine, grada sa više od tri miliona ljudi. Stanovnici obližnjih sela rekli su da su šokirani brzinom širenja požara.

- Videli smo vatru na vrhu brda, ali se poćar munjevito proširio  - rekao je čovek iz sela Penteli, koji je odbio da bude imenovan.

Druga meštanka je rekla da ne može da razume kako je požar koji je počeo na više od 40 kilometara (25 milja) tako brzo stigao do sela. Njen auto, kao i mnoštvo drugih koji se nalaze pored puteva koji izlaze iz Atine, izgoreo je

Ekipe Hitne pomoći radile su 24 sata  na gašenju požara, koji je izbio u nedelju popodne u blizini grada Varnavasa. Više od 700 vatrogasaca, skoro 200 vozila i 35 aviona za bombardovanje vodom raspoređeno je u borbi protiv požara, javila je grčka javna televizija ERT.

Uprkos naporima vatrogasnih ekipa, u velikoj meri im je pomoglo to što je vetar, koji je tokom vikenda dostigao i do 65 kilometara na sat,  prestao. Nivo opasnosti od požara postavljen je u utorak na nivo 4 od 5, a predviđa se da će u sredu pasti na nivo 3 za region Atine, saopštilo je Ministarstvo za civilnu zaštitu u Grčkoj. Međutim, očekuje se da će se vetar ponovo pojačati u četvrtak.

Iako su šumski požari uobičajeni tokom leta u Grčkoj, klimatolozi kažu da neobično toplo i suvo vreme povezano sa globalnim zagrevanjem čini požare žešćim i češćim. Grčke vlasti su se borile sa desetinama požara već ovog leta nakon što su se suočili sa najtoplijim junom i julom u istoriji.

- U narednoj godini imaćemo mnogo ovakvih incidenata i moramo da nađemo rešenja u načinu evakuacije - rekao je gradonačelnik Ksipolitas.