Autor: Informer.rs

14.08.2024.

07:36

Foto: Informer/shutterstock

Planeta

Bajden šokirao izjavom! Američki predsednik priznao direktan kontakt sa Zelenskim!

Prošle nedelje Ukrajina je poslala nekoliko hiljada vojnika preko ruske granice da zauzmu desetak sela i neselektivno gađaju civile, navodi Moskva.

- Razgovarao sam sa svojim osobljem redovno, verovatno svakih četiri ili pet sati u poslednjih šest ili osam dana i to stvara pravu dilemu za Putina - rekao je Bajden novinarima u utorak, u svom prvom obraćanju. o Kurskoj ofanzivi.

- I bili smo u direktnom kontaktu, stalnom kontaktu sa Ukrajincima. To je sve što ću reći o tome dok je aktivna - dodao je on.

Američki lider je govorio neposredno ispred Air Force One, kada je stigao u Nju Orleans. Ranije u toku dana, evropski komesar za spoljnu politiku Žozep Borelj rekao je da Kijev ima „punu podršku“ bloka za ofanzivu na Kursk.

Vašington i Brisel su ranije odgovorili na upite štampe o događajima u Kursku citirajući opšta mišljenja o podršci Ukrajini i nepromenljivoj politici.

Informer

 

- U kontaktu smo sa našim ukrajinskim kolegama i radimo na tome da bolje razumemo šta oni rade, šta su im ciljevi, kakva je njihova strategija, a ja ću ostaviti malo prostora za da obavimo te razgovore pre nego što pokušam da okarakterišem šta se dešava - rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi u petak. Kasnije istog dana, SAD su najavile još 125 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini.

Međutim, u ponedeljak je senator Lindzi Grejem – republikanac iz Južne Karoline – otišao u Kijev i pohvalio upad na Kursk kao „hrabar“ i „lep“.

On je takođe pozvao penzionisane zapadne pilote da se upišu u ukrajinsko vazduhoplovstvo i da lete protiv Rusije lovcima F-16 koje je obezbedio NATO.

Najmanje 12 ruskih civila je ubijeno, a još 121 ranjen od strane ukrajinskih okupatora, izjavio je u ponedeljak vršilac dužnosti regionalnog guvernera Aleksej Smirnov.

Ukrajinski vojnici koji su razgovarali sa zapadnim medijima priznali su da su imali značajne žrtve u invaziji.

Oni su takođe rekli da su njihovi ciljevi bili da zauzmu neku teritoriju koja bi mogla da se razmeni u mogućim mirovnim pregovorima sa Moskvom, kao i da umanje pritisak na frontu u Donbasu.

Putin je u ponedeljak rekao da ruske snage zapravo napreduju bržim tempom, dok su vojni rokovi povećani zbog borbi u Kursku.