Autor: Informer.rs

14.08.2024.

08:02

Foto: Foto: Shutterstock, EPA Images

Planeta

Mešate se u američke izbore! Pismo Masku potreslo Brisel! "Iks" neće biti cenzurisan?!

Breton je komesar za unutrašnje tržište, zadužen za sprovođenje Zakona o digitalnim uslugama (DSA) bloka.

Njegovo pismo insinuiralo je da Musk ima obavezu da cenzuriše potencijalno „štetni sadržaj“ na Iks, platformi koju poseduje, a koja je ranije bila poznata kao Tviter.

- Tajming i formulacija pisma nisu bili ni koordinisani niti usaglašeni sa predsednikom niti sa EU - rekao je portparol Evropske komisije u utorak.

Breton nije tražio odobrenje od predsednice Ursule fon der Lajen, rekao je drugi zvaničnik Fajnenšel tajmsu pod uslovom da ostane anoniman.

- Tijeri ima sopstveni um i način rada i razmišljanja - rekao je zvaničnik.

Izvori bliski Bretonu rekli su agenciji da je pismo bilo u pripremi već neko vreme, ali se Trampov događaj činio kao odgovarajuća „okidač“ za objavljivanje.

Taj potez se, međutim, izjalovio.

Informer

 

Mask je odgovorio na Bretonovo pismo mimom iz komedije 'Tropska grmljavina' iz 2008. godine, u kojoj lik Toma Kruza viče: „Napravi veliki korak unazad i bukvalno se je*eš u lice!

U međuvremenu, Trampova kampanja optužila je EU da „pokušava da se meša u predsedničke izbore u SAD“ i savetovala blok da gleda svoja posla.

Četiri zvaničnika EU, govoreći za Politico pod uslovom da ostanu anonimni, rekla su da blok zaista želi da izbegne pojavu mešanja u izbore.

„EU se ne bavi izbornim mešanjem“, rekao je jedan od njih. „Primena DSA je previše važna da bi je zloupotrebio političar koji traži pažnju u potrazi za svojim sledećim velikim poslom.

Informer

 

Prošlog meseca , Breton je objavio da Evropska komisija smatra da je Ks prekršio DSA i da namerava da izrekne ogromne novčane kazne protiv Muskove kompanije osim ako ne pristane na njena ograničenja „govora mržnje“ i „dezinformacija“.

„Evropska komisija ponudila je Iks-u nezakonit tajni dogovor: ako bismo tiho cenzurisali govor, a da nikome nismo rekli, neće nas kazniti“, napisao je Mask u odgovoru. „Druge platforme su prihvatile taj dogovor. Ks nije.”

Breton je glasno negirao postojanje takve ponude, ali je Musk odgovorio da se raduje „veoma javnoj bitci na sudu, kako bi građani Evrope mogli da znaju istinu“.

Mask je kupio Tviter u oktobru 2022, nakon što je izrazio nezadovoljstvo zbog široko rasprostranjene cenzure na platformi društvenih medija sa sedištem u SAD.