Autor: Informer.rs

14.08.2024.

11:56

Foto: EPA

Planeta

Uhvaćena na delu! Kamala Haris optužena za širenje lažnih vesti!

Harisova kampanja prikazuje takve oglase koji se povezuju sa pričama „skoro desetina” novinskih kuća, uključujući CNN, AP, CBS, NPR, The Guardian, USA Todai i druge najmanje od 3. avgusta, izvestio je Akios u utorak.

Oglasi očigledno oponašaju stvarne rezultate vesti „dovoljno blisko“ da mogu potencijalno da obmanu korisnike.

Akios je napisao da su takve tehnike „uobičajena praksa“, ali je priznao da prema Guglovom centru za transparentnost oglašavanja, Harisov rival Donald Tramp ne koristi takve tehnike u svojoj kampanji na mreži.

Neki od prodajnih mesta su tvrdili da su zaslepljeni i „nisu svesni“ da se njihovi brendovi predstavljaju na ovaj način, navodi Akios.

Portparol  Gardijana rekao je da će kompanija „obratiti Guglu za više informacija o ovoj praksi“.

U međuvremenu, Gugl je insistirao da ova praksa ne krši njena pravila, tvrdeći da pošto su oglasi označeni kao „sponzorisani“, oni se „lako razlikuju“ od legitimnih rezultata pretrage.

Međutim, tehnološki gigant je priznao da zbog navodnog „tehničkog kvara“ u Guglovoj biblioteci oglasa, za neke od reklama „izgleda“ nedostaju neophodna otkrića, napisao je Akios.

Portparol Google-a je obećao da će istražiti problem, ističući da je kompanija godinama „pružala dodatne nivoe transparentnosti posebno za predizborne oglase“.