Autor: Informer.rs

14.08.2024.

14:35

Foto: EPA

Planeta

Uhapšeni za blokiranje saobraćaja! Počinje suđenje demonstrantima u San Francisku!

Okružno tužilaštvo San Franciska objavilo je optužbe protiv 26 demonstranata rano u subotu, rekavši da su demonstracije 15. aprila prevazišle slobodu govora i ugrozile građane.

Osmoro demonstranata optuženo je po jednoj tački za zaveru, ulazak na posed, ometanje saobraćajnice, odbijanje da rastera nered i nepoštivanje zakonitog naređenja policije, i 38 tačaka za lažno zatvaranje.

Još osamnaest se tereti za prekršajne ​​verzije istih prijava.

- Iako moramo da zaštitimo puteve za slobodu govora, korišćenje slobode govora ne može da ugrozi javnu bezbednost - rekla je tužilac Bruk Dženkins u pripremljenoj izjavi.

- Demonstracije na mostu Golden Gejt izazvale su nivo bezbednosnog rizika, uključujući ekstremne pretnje po zdravlje i dobrobit zarobljenih, koje mi kao društvo ne možemo da ignorišemo ili dozvolimo - dodala je.

Slučaj se zasniva na argumentu da su demonstranti u suštini držali ljude kao taoce tokom svojih demonstracija, koje su uključivale postavljanje u niz automobila i vezivanje ruku kroz metalne cevi zvane „uspavani zmajevi“ tako da su samo oni koji prvi reaguju mogli da ih ponište.

Kada je njih 26 uhapšeno nekoliko dana nakon protesta, zagovornici građanskih sloboda osudili su reakciju organa za sprovođenje zakona kao grubu - i osporavali su način na koji je Dženkins išao na društvene mreže da traži svedočenje od potencijalnih žrtava. Nacionalno udruženje pravnika, koje radi sa demonstrantima od njihovog hapšenja pre četiri meseca, ponovilo je neke od istih zabrinutosti.