14.08.2024.

18:53

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Zvanično je! Ukrajina formira tampon zonu u Kurskoj oblasti! Evo ko će jedini imati pristup ovom regionu!

On je to rekao nakon sastanka sa predsednikom Volodimirom Zelenskim i drugim visokim zvaničnicima o situaciji u Kurskoj oblasti, u koju su ukrajinske snage upale 6. avgusta, prenosi Unian.

''Naša vojska je, u cilju samoodbrane, formirala 'tampon (sanitarnu) zonu' na teritoriji Kurske oblasti. Zajedno sa svim učesnicima sastanka razgovarali smo o garancijama bezbednosti na ovoj teritoriji'', rekao je on.

Kako je dalje naveo, tampon zona mora da obezbedi snabdevanje hranom, lekovima i drugim potrepštinama neophodnim civilnom stanovništvu.

Volodimir Zelenski je na mreži Fejsbuk potvrdio da je održan sastanak o situaciji u Kurskoj oblasti, rekavši da je sa zvaničnicima razgovarao o ključnim pitanjima, kao što su bezbednost, humanitarna pomoć i stvaranje vojnih komandnih mesta.

Kako je naglasio, Ukrajina štiti sebe i živote svojih građana u pograničnim zajednicama i preduzima akcije na ruskoj teritoriji, piše Ukrinform.

Informer

 

''Naše snage striktno poštuju zahteve međunarodnih konvencija i međunarodnog humanitarnog prava“, uverio je Zelenski.

Ranije danas, na njegovom Telegram kanalu postavljen je video-snimak glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Oleksandra Sirskog na brifingu sa liderom zemlje.

''Napredujemo u Kurskoj oblasti, jedan do dva kilometra u raznim oblastima od početka dana. Zarobili smo više od 100 ruskih vojnika'', saopštilo je Ministarstvo odbrane nakon sastanka.

Sirski je potvrdio u ponedeljak da ukrajinska vojska sprovodi ofanzivnu operaciju na teritoriji Kurske oblasti, a Zelenski je u utorak saopštio da su 74 naselja Kurske oblasti pod ukrajinskom kontrolom.

Zelenski je prethodno rekao da su ukrajinske snage nastavile da napreduju u pograničnom regionu i da su se od početka dana pomerile napred za jedan do dva kilometra u različitim pravcima, piše Skaj njuz.

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine pokrenule su 6. avgusta napad na Kursku oblast u Rusiji, nakon čega je više od 76.000 Rusa evakuisano iz te oblasti.