14.08.2024.

19:50

Foto: Shutterstock

Planeta

Ipak sve ide kako je zamislio?! Zelenski potpuno siguran u uspeh! Pohvalio "dobar napredak" vojske u Kurskoj oblasti!

U svom noćnom obraćanju objavljenom na Telegramu, Zelenski je ponovo apelovao na saveznike da dozvole dalekosežne udare na ciljeve unutar Rusije.

''Što su odluke saveznika hrabrije, to manje Putin može da uradi“, rekao je on, prenosi Rojters.

Ranije danas, Zelenski se sastao sa visokim zvaničnicima Ministarstva odbrane i Saveta za nacionalnu bezbednost, sa kojima je razgovarao o situaciji u Kurskoj oblasti, uključujući stvaranje tampon zone radi obezbeđivanja humanitarne pomoći.

Kako je naglasio, Ukrajina štiti sebe i živote svojih građana u pograničnim zajednicama i preduzima akcije na ruskoj teritoriji, piše Ukrinform.

''Naše snage striktno poštuju zahteve međunarodnih konvencija i međunarodnog humanitarnog prava“, uverio je Zelenski.

ZAROBLJENO 100 RUSKIH VOJNIKA

Ministarstvo odbrane je nakon sastanka saopštilo da su ukrajinske snage napredovale jedan do dva kilometra u Kurskoj oblasti i zarobile 100 ruskih vojnika.

Glavnokomandujući ukrajinskih Oružanih snaga Oleksandar Sirski je potvrdio u ponedeljak da ukrajinska vojska sprovodi ofanzivnu operaciju na teritoriji Kurske oblasti, a Zelenski je u utorak saopštio da su 74 naselja Kurske oblasti pod ukrajinskom kontrolom.

Zelenski je prethodno rekao da su ukrajinske snage nastavile da napreduju u pograničnom regionu i da su se od početka dana pomerile napred za jedan do dva kilometra u različitim pravcima, piše Skaj njuz.

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine pokrenule su 6. avgusta napad na Kursku oblast u Rusiji, nakon čega je više od 76.000 Rusa evakuisano iz te oblasti.