14.08.2024.

20:37

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Razdor u demokratskoj stranci?! Bajdenu najbliži saradnici okrenuli leđa!

Pozivajući se na svoje najbliže saradnike, Politiko piše da je Bajden prihvatio odluku, ali i da ima jake frustracije prema pojedinim visokopozicioniranim članovima Demokratske stranke u SAD.

Pre svega, to se odnosi na bivšeg predsednika Obamu, kome je Bajden bio potpredsednik, bivšeg lidera demokrata u Predstavničkom domu američkog Kongresa Pelosi i lidera demokrata u Senatu Čaka Šumera.

Informer

 

Prema pisanju ovog američkog medija, Bajdenova frustracija Obamom potiče od toga što mu nije u lice rekao da treba da se povuče. Veruje se da je pritisak da se Bajden smeni kao kandidat na novembarskim izborima krenuo od Obame.

Bajden ima slična osećanja prema Pelosi, koju smatra "vođom u senci" kampanje koja ga je pritiskala da napusti trku. Takođe, Bajden smatra da je njen način postupanja po ovom pitanju bio "surov".

Što se Šumera tiče, Bajden je svojim saradnicima rekao da je igrao mnogo veću ulogu u ovoj kampanji protiv njega nego što je objavljeno u medijima. Međutim, Bajdenovi saradnici su za Politiko otkrili da Bajden veruje da su uradili ono što je bilo najbolje za Demokratsku stranku i da ne misli da je to lični sukob.

Informer

 

Bajdenove frustracije mogle bi da budu prepreka za demokrate pred nacionalnu konvenciju stranke, koja će biti održana od 19. do 22. avgusta u Čikagu.

KAMALA NAJBOLJA ZAMENA

Bajdenova osećanja prema ključnim članovima stranke mogla bi da pošalje pogrešnu sliku biračima. Podsetimo, Bajden je napustio trku 21. jula ove godine, nešto manje od mesec dana pošto je imao veoma loš nastup u debati protiv Donalda Trampa, protivkandidata demokrata na novembarskim izborima.

Kao njegov potpredsednik, Haris je bila favorit za nominaciju, što je ona de facto i učinila početkom avgusta. Ona je potom izabrala guvernera države Minesote Tima Valca za svog potpredsedničkog kandidata.