Autor: Informer.rs

15.08.2024.

07:46

Foto: Foto: Shutterstock, Printscreen You Tube

Planeta

Nisu mogli da sakriju! Pentagon konačno priznao! Objavljen broj američkih žrtava napada u Siriji!

Prema snimku objavljenom na mreži prošle nedelje, dron je možda izazvao požar na instalaciji u Rimelanu, blizu granice sa Turskom i Irakom.

General-major vazduhoplovstva Patrik Rajder, portparol američkog Ministarstva odbrane, otkrio je u utorak novinarima broj povređenih.

On je dodao da je osam pogođenih lica zbrinuto od "traumatske povrede mozga" i udisanja dima, a trojica su se već vratila na dužnost.

Prema Rajderovim rečima, SAD veruju da su napad izvele „snage koje podržava Iran“ , ali Pentagon još uvek radi na tome da utvrdi koja je to milicija možda stajala iza toga.

Prvi izveštaji o napadu dronom na Rimelan nisu otkrili povrede, ali je neimenovani američki zvaničnik rekao Rojtersu prošlog petka da su medicinske procene i procene štete u toku.

Informer

 

Rimelan, takođe poznat kao Rmelan i Rumalin, nalazi se u sirijskoj provinciji Hasakah. Krajem 2015. godine, američke trupe zauzele su aerodrom Abu Hajar i tamo postavile bazu, nazvanu Rumalin Landing Zone (RLZ).

Objekat je korišćen za snabdevanje američkih trupa i njihovih kurdskih saveznika u borbi protiv terorista Islamske države (IS, ranije ISIS).

IS je preuzela velike delove Sirije i Iraka 2014. Dok su Iran i Rusija podržavale trupe sirijske vlade protiv terorista, SAD su poslale trupe i regrutovale kurdske milicije kako bi preuzele istočni deo Sirije, gde su najveći deo naftnih rezervi zemlje i nalazi se poljoprivredno zemljište.

Vašington je od tada zadržao oko 900 vojnika u Siriji, uprkos prigovorima Damaska i kršenju međunarodnog prava.

Pentagon je svoju misiju opisao kao „sprečavanje ponovnog oživljavanja“ ID. U međuvremenu, kurdske milicije koje drže tu oblast uz podršku SAD odbile su da se reintegrišu u Siriju.