16.08.2024.

09:10

Foto: Reuters/AP

Planeta

Konačno! Rusija povukla potez koji se dugo čekao! Ovo je vojska spremila za granicu, oglasio se i Belousov! "Po mom naređenju..."

- Po mom nalogu, u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije formiran je Koordinacioni savet za vojnu bezbednost pograničnih teritorija – Belgorodske, Brjanske i Kurske oblasti čiji je cilj povećanje efikasnosti sveobuhvatne podrške snagama koje rešavaju probleme zaštite granica, zaštite teritorije i stanovništva regiona - navodi Belousov.

Savet će biti uključen u obezbeđivanje trupa, međuresornu saradnju, inžinjerijske aranžmane i pomoć u evakuaciji. Sastajaće se najmanje jednom nedeljno. Istovremeno, Generalštab zadržava operativnu kontrolu nad trupama u pograničnom području. Belousov računa na brz izveštaj sa terena u okviru koordinacionog saveta.

Ministarstvo je istaklo da je Belousov predsedavao sastankom Koordinacionog saveta o pitanjima bezbednosti.

Kako je ranije saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, ukrajinska vojska je tokom borbi u Kurskoj oblasti ukupno izgubila 2.640 vojnika, 37 tenkova, 32 oklopna transportera, 23 borbena vozila pešadije i četiri PRO sistema. Samo u poslednja 24 sata Kijev je izgubio do 340 vojnika i 19 jedinica tehnike.

Ujutro 6. avgusta, ukrajinske trupe su napale rusku granicu u Kurskoj oblasti. Tada je, prema podacima Generalštaba Oružanih snaga Rusije, u napadu učestvovalo oko 1.000 vojnika.