Autor: Informer.rs

16.08.2024.

08:05

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Skinuli rukavice! Vi ste krivi za Kursk! Moskva brutalno odbrusila Zapadu!

Kijev je prošle nedelje započeo svoj najveći napad na rusku teritoriju od izbijanja sukoba u februaru 2022. Zapadni zvaničnici su izrazili podršku upadu u Kursku oblast, ali su negirali bilo kakvo prethodno saznanje o operaciji .

- Tvrdnje rukovodstva SAD o neumešanosti u akcije Kijeva u Kurskoj oblasti ne odgovaraju stvarnosti... Bez njihovog učešća i direktne podrške, Kijev se ne bi usudio na rusku teritoriju - rekao je Patrušev za „Izvestija“ u intervjuu objavljenom u petak.

Ruske snage su brzo zaustavile napredovanje kijevskih trupa, iako su zadržale kontrolu nad nekoliko naselja u Kurskoj oblasti.

Prema rečima lokalnog guvernera, najmanje 12 civila je ubijeno, a još 121 ranjen u upadu, zbog čega je više od 120.000 stanovnika bilo primorano da se evakuiše.

Ruski zvaničnici su izjavili da je napadom na civile u Kurskoj oblasti Kijev eliminisao svaku šansu za mirovne pregovore – cilj za koji ukrajinski zvaničnici tvrde da ga upad približava.

Moskva je okarakterisala vojnu taktiku Kijeva u Rusiji kao „terorističku“, dok je rekla da zapadne nacije koje naoružavaju Kijev dele odgovornost za zločine koje su počinile ukrajinske trupe.