Autor: Informer.rs

16.08.2024.

11:20

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Moskva ponizila Vašington! Vi ste ti koji legitimišu terorizam u svetu!

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je novinarima u četvrtak da "neće komentarisati" izveštaj Volstrit džornala u kojem se navodi da je Ukrajina umešana u napad na Severni tok.

Antonov je u petak u postu na Telegramu rekao da je oklijevanje Vašingtona da se pozabavi tim pitanjem „indikativno“ i predstavlja „latentnu legitimizaciju terorizma, čak i kada je u pitanju teritorija njihovih saveznika“, dodajući „u stvari, SAD su ispisivanje „praznog čeka“ za slična krivična dela u budućnosti“.

VSJ je u sredu izvestio da je napad 2022. godine koji je razbio ključnu energetsku infrastrukturu izgrađenu za isporuku ruskog gasa Nemačkoj i ostatku zapadne Evrope planirala grupa ukrajinskih vojnih komandanata i biznismena.

Prema izvorima američkog izdanja, ukrajinski lider Vladimir Zelenski prvobitno je odobrio operaciju.

Navodno je kasnije pokušao da ga opozove, nakon pritiska CIA-e, ali mu je tadašnji vrhovni komandant zemlje Valerij Zalužni rekao da je prekasno da to učini, jer je diverzantska grupa već bila poslata i da nema način da ga kontaktirate.

Informer

 

Ćutanjem, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena „pokušava da zauzme povoljan položaj spoljnog posmatrača.

Oni žele da svi zaborave nezgodne izjave rukovodstva SAD o važnosti uništavanja gasovoda“, rekao je Antonov.

U februaru 2022. godine, Bajden je otvoreno upozorio da, ako Rusija pokrene vojnu operaciju protiv Ukrajine, „neće više biti Severnog toka 2. Mi ćemo ga okončati“.

Zvaničnici u Vašingtonu „pokušavaju da svu odgovornost za uništenje Severnog toka prebace na svoje ukrajinske marionete.

Iako odlično razumeju da Kijev neće preduzeti nijedan korak bez 'zvoka' Vašingtona“, naglasio je ambasador.

Prema rečima Antonova, Rusija će, sa svoje strane, nastaviti da radi na identifikaciji i pozivanju na odgovornost „pravih krivaca“ za eksplozije Severnog toka i da obezbedi da se takvi napadi ne ponove u budućnosti.

Najviši zvaničnici u Moskvi, uključujući predsednika Rusije Vladimira Putina, ranije su upirali prstom u Vašington, tvrdeći da on može da dobije najviše od sabotaže koja je poremetila isporuke ruskih energenata u EU, što je primoralo blok da se oslanja na skuplje američke isporučio tečni prirodni gas.