16.08.2024.

16:40

Foto: Printscreen

Planeta

(VIDEO) Kako se ovo dogodilo?! Pukle ruske linije, sve se raspalo! Ukrajina objavila snimke apsolutnog haosa na kurskom pravcu!

„Razminiranje, probijanje granice, uništavanje neprijateljskih odbrambenih linija, vazdušni i artiljerijski napadi, ratni zarobljenici. Prvi sati ofanzivne operacije odbrambenih snaga u Kurskoj oblasti Rusije 6. avgusta 2024. godine. Dan koji će ući u istoriju rusko-ukrajinskog rata", navodi se u saopštenju pres službe.

Desantno-jurišne snage ističu da su ključni faktori u početnoj fazi operacije bili temeljna priprema, planiranje, iznenađenje, borbena gotovost i održavanje informacione tišine.

Dodaju da sada ishod operacije zavisi od otpornosti ukrajinskih vojnika iz svih rodova vojske koji su uključeni u operaciju.

Prema dostupnim izvorima, jezgro operacije u Kursku činile su dve brigade ukrajinskih desantno-jurišnih snaga: legendarna 80. brigada iz Lavova i novoformirana 82. brigada iz Černovaca. U drugoj nedelji operacije pridružila im se i deo 95. desantno-jurišne brigade.