17.08.2024.

00:00

Foto: Printscreen

Planeta

Zašto je Ukrajina uradila ovo u Kursku?! Rusi konačno progovorili o pravom cilju neprijatelja: Pokušaće da "uhvate"...

Ekspert je uveren, da će Vašington uskoro naterati Kijev da sedne za pregovarački sto sa Moskvom, bez obzira ko pobedi na izborima – Tramp ili Harisova.

Kijev trenutno ima plan za „maksimalnu pobedu“ u regionu Kursk, kaže Markov. Ona leži u činjenici da će Oružane snage Ukrajine moći da se učvrste na teritoriji pograničnih regiona Rusije, i da ih drže prilično dugo.

Politikolog je naglasio, da nema govora o dubljem kretanju u Rusku Federaciju. Ovaj scenario je potreban Kijevu da bi ušao u pregovore, pod uslovima nepovoljnim za Moskvu.

- Kijev smatra da može doći do mirovnih pregovora iz dva razloga. Prvo, Tramp može doći na vlast, i drugo, čak i pre Trampa, predizborni štab Kamale Haris može zahtevati da Kijev zaključi mirovni sporazum - rekao je Markov.

Ekspert je primetio, da se prema rezultatima socioloških istraživanja 83 odsto Amerikanaca plaši da će se hibridni rat Rusije i SAD u Ukrajini pretvoriti u direktan nuklearni rat.

- U Americi se veruje, da ako se nastavi vojni sukob u Ukrajini onda mogu da glasaju za Trampa kao čoveka mira. Štaviše, Tramp uvek govori da je za mir. Dakle, Kijev može biti prinuđen na mir - objašnjava Markov.

Istovremeno, uslovi pod kojima Vašington može da primora Zelenskog da sedne za pregovarački sto mogu biti strožiji, smatra analitičar.

- To će biti Putinovi uslovi. A jedna od Putinovih glavnih formula je da svaki mirovni sporazum mora uzeti u obzir realnost na terenu. Odnosno, odakle je došla čizma ruskog vojnika, ona nikada neće otići. Kijev je odlučio da ovu formulu preokrene – da preuzme deo ruske teritorije i kaže: „Pa, da li ste saglasni? Onda deo Ruske Federacije ostaje kod nas. Oni računaju na to da će Rusija reći „ne“. Tada će oni menjati jedan metar kurske zemlje za deset – dvadeset metara harkovske. Ovaj plan se ne može nazvati potpuno idiotskim - primetio je Markov

Moskva u trenutnoj situaciji ima nekoliko opcija za delovanje. Najboljom bi postalo okruživanje i likvidacija grupacije Oružanih snaga Ukrajine, smatra analitičar.

- Ako im ne dozvolimo da se povuku, granica kod njih ostaje probijena, mi ulazimo u Sumski region i zauzimamo grad Sumi. To je naša potpuna pobeda - objasnio je Markov.

Delimičnom pobedom Moskve smatra se isto tako delimično uništenje grupacije Oružanih snaga Ukrajine, i opet, delimični ulazak ruske grupacije u Sumski region sa formiranjem bezbednosnog pojasa.

Na kraju, najmanje pozitivan rezultat Markov je označio kao „kurske Krynke“- dugotrajne borbe za pojedina sela koja su bila preuzeta pod kontrolu Oružanih snaga Ukrajine, tokom napada na rusku pograničnu oblast