17.08.2024.

05:45

Foto: Shutterstock/Studio 37

Planeta

I oni izvršili invaziju na Rusiju! Zarobljenik sve priznao, ovo je veoma opasno! "Čuo sam od naše komande..."

- Čuo sam od naše komande da su planirali sa zapadnim instruktorima, oni su bili glavni. Sretao sam ih na bojnom polju. Govorili su na stranom jeziku - rekao je Bočenko.

Zarobljenik je takođe govorio o velikom broju uništene tehnike i vojnika OSU koje je video dok je prelazio granicu sa Kurskom oblasti.

Bočenko je naveo da je to bilo pred napad OSU na Kursku oblast.

- Došao je komandir voda. Rekao je da za 45 minuta ulazimo na teritoriju Kurske oblasti. Zašto, prvo nije rekao. Onda je kazao, nakon jurišnika i mehanizovanih jedinica – obezbeđujemo puteve, mostove, objekte - rekao je zarobljenik.

- Primorali su nas. Mnogi naši su pobegli. Oni koji su ranije saznali, mnogi su pobegli. Ostali kasnije nisu mogli da odu - dodao je Bočenko.

Jedinice OSU su u 5.30 ujutru 6. avgusta krenule u ofanzivu sa ciljem zauzimanja teritorije u Kurskoj oblasti, ali je njihovo napredovanje zaustavljeno, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije, Valerij Gerasimov. On je naglasio da će operacija u Kurskoj oblasti biti okončana razbijanjem neprijatelja i izlaskom na državnu granicu. Kako je 15. avgusta saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, tokom borbi na kurskom pravcu, OSU su izgubile do 2640 vojnika i 37 tenkova.

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, izjavio je da je kijevski režim izveo provokaciju i da vodi neselektivnu paljbu, uključujući i civilne ciljeve. Putin je rekao da će protivnik dobiti zasluženi odgovor i da će svi ciljevi postavljeni pred Rusiju biti ostvareni.