16.08.2024.

19:10

Foto: Reuters/Shutterrstock

Planeta

Ovako hoće da unište Rusiju! Smrtonosni potez Bajdena i Zelenskog! Na pomolu veoma opasan dogovor, posle ovog nema nazad!

Konačna odluka o slanju projektila još nije doneta, ali administracija sada radi na komplikovanim detaljima, rekao je za portal jedan zvaničnik Bajdenove administracije. 

Ta pitanja uključuju transfer osetljivih tehnologija i obezbeđivanje da ukrajinski avioni mogu da lansiraju projektil od 1.000 kilograma koji nosi bojevu glavu od 450 kilograma.

Pentagon je odbio da komentariše pisanje „Politika“.

- Razmatramo niz opcija za ispunjavanje zahteva Ukrajine za bezbednosnu pomoć, ali nemamo informacije koje bismo mogli da pružimo - rekao je portparol Pentagona Džef Jurgensen.

Rakete koje se lansiraju iz vazduha dale bi ukrajinskom vazduhoplovstvu sposobnost koju ima samo nekoliko drugih zemalja: lansiranje krstareće rakete iz borbenog aviona četvrte generacije američke proizvodnje na ciljeve udaljene 320 kilometara.

Moskva, ali i brojni zapadni zvaničnici, upozoravali su da bi slanje oružja dugog dometa moglo da eskalira sukob u Ukrajini.