16.08.2024.

19:31

Foto: Twitter Leandro Romão @leandroOnX

Planeta

(VIDEO) Počeo ustanak naroda Ukrajine! Vojska na udaru, gori sve širom zemlje: Čekaju dolazak Rusa?!

"Ukrajinska policija svakodnevno izveštava o paljenju automobila vojnika Oružanih snaga Ukrajine. Vojnici u pozadini bojišta plaše se da ostavljaju svoje automobile noću na ulicama, pa ih parkiraju pored policijskih stanica. Međutim, ni to uvek ne pomaže",stoji u objavi.

Kako se navodi u članku, automobile uglavnom pale ukrajinski tinejdžeri i mladi ljudi koji ne žele da budu regrutovani. U tekstu se takođe podseća da je jedan od komandanata OSU nedavno predložio streljanje onih koji pale automobile u pozadini.

Zakon o pojačanju mobilizacije u Ukrajini stupio je na snagu 18. maja. Ovaj dokument obavezuje sve vojno sposobne građane da u roku od 60 dana od stupanja na snagu zakona ažuriraju svoje podatke u vojnim komisijama. Da bi to učinili, moraju lično doći ili se registrovati u elektronskom sistemu regrutacije.

Poziv će se smatrati uručenim čak i ako regrut lično nije video pozivnicu; datum uručenja biće onaj kada je na dokumentu stavljen pečat o nemogućnosti ličnog uručenja.

Zakon propisuje da vojno sposobni građani moraju stalno nositi sa sobom vojnu knjižicu i pokazati je na prvi zahtev službenika vojnog komesarijata ili policije. Onima koji se izbegavaju mobilizaciju može biti oduzeto pravo na upravljanje vozilom. Rokovi demobilizacije nisu navedeni u dokumentu, što je izazvalo nezadovoljstvo kod nekih poslanika.