16.08.2024.

21:10

Foto: Reuters

Planeta

Šokantne vesti iz Moskve za Hrvatsku! Ovi se neće dobro provesti... Federalna služba Rusije donela odluku!

"Na spisak terorista i ekstremista uključena su sledeća lica: Gustavson Matijas, rođen 6.3.1975, Stokholm, Švedska, Prebeg Vekoslav, rođen 6.5.1982, Zagreb, Hrvatska, Džon Harding, rođen 19.4.1963, Sanderlend, okrug Gvind Unr, Kraljevina Velika Britanija", navodi se na sajtu "Rosfinmonitoring".

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je u martu najnovije podatke o broju poginulih stranih plaćenika koji se bore za Ukrajinu od februara 2022.

Najmanje 13.387 stranih plaćenika otputovalo je u Ukrajinu da se bore za Kijev, prema podacima koje je objavilo ministarstvo, pri čemu je potvrđeno da je 5.962 ubijeno.

Zapadni sused Ukrajine, Poljska, koja je jedna od najvećih pristalica Kijeva, obezbedila je daleko najveći broj plaćenika – 2.960, pokazuju podaci ministarstva. Više od polovine njih, 1.497 poljskih državljana, ubijeno je u sukobu.

Velika Britanija, Rumunija, Hrvatska i Francuska takođe su dale značajan broj plaćenika. Uprkos tome što je Pariz izjavio da podržava Kijev, samo je 356 francuskih državljana odlučilo da se bori za njega, a oko 147 njih je ubijeno, prema ruskim procenama.

Veruje se da su francuski plaćenici pretrpeli teške gubitke sredinom januara, kada je "privremeno okupljalište stranih boraca" pogođeno u gradu Harkovu na istoku Ukrajine. U napadu je poginulo više od 60 stranaca, pretežno francuskih državljana, saopštila je tada ruska vojska.