17.08.2024.

06:40

Foto: Foto: Pexels, Shutterstock

Planeta

Šta će Putin reći na ovo?! Zelenski i Sirski doneli odluku o Kurksu! Evo šta Ukrajina upravo formira na ruskoj teritoriji!

- Idemo napred u Kurskoj oblasti. Stvorena je vojna komanda koja mora da obezbedi red i sve potrebe lokalnog stanovništva - naveo je Sirski u pisanoj izjavi na svom Telegram kanalu.

On je dodao da će štabom rukovoditi general-major Eduard Moskaljov, prenosi Rojters. Sirski je obavestio predsednika Volodimira Zelenskog, u video-snimku koji je objavio ukrajinski lider, da su ukrajinske trupe do sada napredovale 35 kilometara u Kursku oblast, zauzevši 82 naselja i površinu od 1.150 kvadratnih kilometara. Zelenski je takođe nagovestio druge moguće ofanzivne akcije na ruskoj teritoriji.

- Moramo jasno da garantujemo na zakonodavnom nivou da će naši ratnici, koji učestvuju, na primer, u Kurskoj operaciji i koji će učestvovati u svim drugim našim akcijama na teritoriji države agresora, dobiti apsolutno sve predviđene isplate i beneficije - rekao je on u obraćanju objavljenom na Telegramu.

Rusija je danas saopštila da će pojačati odbranu granice nakon što je stotinama hiljada ljudi naređeno da se evakuišu iz Kurske oblast, posle upada ukrajinskih trupa 6. avgusta.