20.08.2024.

05:00

Foto: Reuters

Planeta

Počelo je! Amerika rasporedila vojsku! Bela kuća upravo objavila šta sada sledi! "Spremni smo..."

Ova izjava dolazi u svetlu rastućih tenzija između Irana i Izraela, koje su eskalirale u poslednjih nekoliko nedelja.

- Rasporedili smo u regionu svoje vojne resurse, koji su neophodni za reagovanje na bilo koje moguće nepredviđene okolnosti - rekao je zvaničnik Bele kuće, naglašavajući da su Sjedinjene Države spremne da brzo reaguju na svaki razvoj situacije

Prema njegovim rečima, ovaj potez je deo šire strategije za obezbeđivanje stabilnosti u regionu, koji je već dugo pogođen konfliktima i političkim napetostima.

Zvaničnik je takođe istakao da Sjedinjene Države pomno prate situaciju i da su u stalnoj komunikaciji sa svojim saveznicima u regionu, uključujući Izrael, kako bi osigurale da su svi koraci preduzeti u cilju sprečavanja eskalacije i zaštite interesa SAD i njihovih partnera. Ova mera se takođe smatra preventivnom, s obzirom na nepredvidivost potencijalnih poteza Irana, koji je u više navrata upozoravao na moguće akcije u slučaju daljeg pogoršanja odnosa sa Izraelom.

Uprkos ovim merama, predstavnik administracije je istakao da Sjedinjene Države ostaju posvećene diplomatskim rešenjima i da je vojna intervencija poslednja opcija. Međutim, dodao je da su američke snage spremne da odgovore na svaki izazov koji bi mogao ugroziti bezbednost regiona ili saveznika.