21.08.2024.

16:23

Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Šta kada Putin izbije na poljske granice?! Oficiri digli uzbunu, niko se nije spremao za ovakav scenario! "Poginućemo u rovovima..."

- Šta bi se dogodilo kada bi Rusi došli kod nas? Šta da kažem? Mi lepo umiremo u rovovima, jer municija neće stići, a sami je ne proizvodimo - rekao je jedan od oficira autoru knjige.

Takođe, vojni oficir je ukazao na to da su političari iz partije Pravo i pravda, koja je vladala Poljskom do kraja prošle godine, obmanuli javnost, uverivši narod da će stvoriti vojsku od trista hiljada vojnika.

- Ako su nove strukture i stvorene, to je bio kanibalizam. To je nešto zbog čega i političari i vojska moraju odgovarati pred državnim tribunalom. Delovi vojske koji su imali borbene sposobnosti, danas ih više nemaju - rekao je on.

Iskusni borbeni oficir i predavač na vojnoj akademiji opisuje trenutno stanje moderne poljske vojske kao "neprihvatljivo" za trenutnu geopolitičku situaciju.

- S obzirom na nivo savremenih pretnji i izazova s kojima se suočava, njeno stanje je neprihvatljivo. Vojska kao vojna komponenta nije u stanju da sprovede odredbe ustava, a samim tim nije u stanju da efikasno štiti granice države - naglašava on i dodaje:

- Ovaj raspad nije započeo pre osam godina. Posmatramo ga već 20 godina. Nakon ulaska u NATO, političari su počeli da zavaravaju javnost. Rekli su da nam ne treba razvoj oružanih snaga. Podsećam da je, kada smo ušli u NATO, vojska imala 198 hiljada vojnika, a postojala je i obavezna vojna služba. Potencijal, mogućnosti i resursi, uključujući i rezerve, bili su daleko veći nego sada. 

Kako on kaže, najvažniji resurs svake vojske, o kojem često zaboravljamo kada govorimo o ugovorima, opremanju i modernizaciji, jesu ljudski resursi.

- Jednostavno rečeno — vojnici, kojih mi nemamo dovoljno - zaključuje oficir.