17.08.2024.

13:40

Foto: Shutterstock/Google maps

Planeta

Zastrašujuće obraćanje Kremlja, Evropa gori! Šta će Putin da uradi sa Moldavijom?! Ako ovo prekrše, gotovi su...

Trinaestog avgusta, u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvan je otpravnik poslova Moldavije zbog medijskih izveštaja o mogućem raspoređivanju ukrajinskih lovaca F-16 na teritoriji Moldavije. Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije u svom komentaru ovu informaciju nazvalo je "lažnom" i potvrdilo da zemlja nastavlja da poštuje neutralnost zagarantovanu Ustavom.

Zaharova je istakla da u redovima moldavske opozicije sve glasnije izražavaju zabrinutost zbog mogućnosti da zemlja odustane od svog neutralnog statusa, što, prema mišljenju protivnika predsednice Moldavije Maje Sandu, predstavlja pitanje vremena.

- Pripremu za ovu promenu potvrđuje i nedavno usvojena Strategija nacionalne bezbednosti i Strategija nacionalne odbrane Moldavije, u kojoj se naglašava produbljivanje vojno-političke saradnje sa EU i NATO - precizirala je Zaharova i dodala:

Pokušavajući da opravda nekontrolisanu militarizaciju i rast vojnih troškova, rukovodstvo Moldavije ponavlja mantru da neutralni status navodno nije sposoban da zaštiti zemlju i obezbedi njenu bezbednost.

Prema Zaharovoj, mišljenje građana Moldavije potpuno ne zanima sadašnje vlasti, koje vode ljudi iz zapadnih nevladinih organizacija s rumunskim pasošima.

- Šteta. Prema istraživanjima javnog mnjenja, 65% Moldavaca smatra da upravo neutralnost obezbeđuje bezbednost republike, dok apsolutna većina - 74% - se protivi ulasku zemlje u NATO. Još jednom pozivamo vlasti Moldavije da prekinu neodgovorne igre sa suverenitetom i bezbednošću republike, čiji je garant neutralni status, i da se strogo pridržavaju tog statusa, zagarantovanog Ustavom, koji podrazumeva uravnoteženu spoljnu politiku i održavanje dobrosusedskih odnosa sa svim državama, uključujući Rusiju - zaključila je Zaharova.