Autor: Informer.rs

17.08.2024.

17:16

Foto: Reuters/Twitter Printscreen

Planeta

Jesu li poludeli? Izrael na ivici izbijanja globalnog rata! Ako ovo urade neće biti povratka!

Kac je to rekao tokom sastanka sa britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Lamijem i francuskim ministrom spoljnih poslova Stefanom Sežurom u Jerusalimu u petak, navodi se u saopštenju njegovog kabineta na hebrejskom jeziku.

- Izrael očekuje da Francuska i Britanija javno objasne Iranu da je neprihvatljivo da napadne Izrael i da će se, ako Iran napadne, koalicija predvođena SAD pridružiti Izraelu ne samo u odbrani već i u napadu na značajne ciljeve u Iranu - navodi se u saopštenju , a citira Tajms of Izrael.

Kac je ponovio u objavi na Iks (bivši Tviter) da je „jasno stavio do znanja” svojim kolegama da treba javno da izjavi da će njihove zemlje „stati uz Izrael ne samo u odbrani, već iu udaru na ciljeve u Iranu”.


Francuske i britanske diplomate umanjile su važnost ovih tvrdnji, a Sejourne je rekao novinarima da bi bilo „neprikladno“ razgovarati o bilo kakvoj „odmazdi ili pripremi za izraelsku odmazdu“ usred diplomatskih napora da se pregovara o sporazumu o okončanju rata u Gazi.

U zajedničkoj francusko-britanskoj izjavi nakon sastanka takođe se ne pominju bilo kakve antiiranske koalicije.

- Pozvali smo Iran i njegove zastupnike da odustanu od stalnih pretnji vojnim napadom na Izrael. Takođe smo naglasili svim stranama da se spirala eskalacije odmazde mora prekinuti - rekli su oni u svom jedinom osvrtu na Teheran.

Sastanak u Jerusalimu održan je neposredno pre nego što je poslednja runda indirektnih pregovora o prekidu vatre završena bez pomaka, iako je bilo obećanja da će se sledeće nedelje vratiti za pregovarački sto.

Informer

 

Rat između Izraela i Hamasa besni već 10 meseci otkako je militantna grupa izvršila smrtonosni upad, što je rezultiralo oko 1.100 mrtvih i oko 200 talaca.

Izraelski kopneni i vazdušni odgovor velikih razmera odneo je preko 40.000 palestinskih života, prema zdravstvenim zvaničnicima Gaze.

Rizik od šireg sukoba na Bliskom istoku pogoršan je ubistvom šefa političkog biroa Hamasa Ismaila Hanija, koji je bio vodeći pregovarač palestinske oružane grupe u indirektnim pregovorima sa Izraelom.

On je ubijen u Teheranu 31. juna, nekoliko sati nakon što je prisustvovao inauguraciji Masuda Pezeškijana za iranskog predsednika.

Iran je obećao da će nametnuti "oštru kaznu" Izraelu, koji nije ni priznao ni negirao bilo kakvu umešanost u ubistvo.

SAD su rasporedile dodatne ratne brodove i podmornicu na Bliskom istoku kako bi zaštitile jevrejsku državu od potencijalnih napada, ali ostaje nejasno da li Vašington podržava bilo kakve planove za bombardovanje Irana.

U aprilu, kada je Iran ispalio stotine projektila i bespilotnih letelica na Izrael u znak odmazde za bombardovanje njegove ambasade u Damasku, američki borbeni avioni i ratni brodovi pomogli su da presretnu mnoge pristigle projektile.

Međutim, ovo je bila čisto odbrambena operacija, bez direktnog protivudara na ciljeve unutar Irana.