Autor: Informer.rs

17.08.2024.

22:00

Foto: Reuaters/Shutterstock

Planeta

Šok! Putin im ovo neće oprostiti! Kijev sprema napad na nuklearnu elektranu! Evo koji je odgovor Moskve!

Ministarstvo je istaklo da Ukrajina sprema provokaciju kojom bi optužila Rusku Federaciju za „samopaljenje“ na stanici kako bi se stvorila osnova za udar na ukrajinske nuklearne energetske objekte.

Departman je takve akcije kijevskog režima uz podršku zapadnih pokrovitelja ocenio kao direktno i očigledno kršenje međunarodne konvencije Generalne skupštine UN o suzbijanju akata nuklearnog terorizma

Ministarstvo odbrane Rusije upozorilo je da će, ukoliko kijevski režim počne da sprovodi zločinačke planove za stvaranje katastrofe izazvane ljudskom rukom u evropskom delu kontinenta radioaktivnom kontaminacijom ogromnih teritorija, odmah preduzeti oštre vojne i vojno-tehničke mere.

Informer

 

Šef Rosatoma Aleksej Lihačov u subotu je telefonom razgovarao sa šefom IAEA Rafaelom Grosijem i objasnio mu da se situacija oko nuklearke Kursk i Zaporožje nastavlja pogoršavati.

Provokativne akcije Oružanih snaga Ukrajine , prema njegovim rečima, mogle bi da nanesu nepopravljivu štetu nuklearnoj energiji širom planete.

Lihačov je pozvao Grosija da u bliskoj budućnosti poseti nuklearnu elektranu Kursk i proceni situaciju oko stanice.

Grosi je izrazio zabrinutost za bezbednost nuklearnih elektrana u kojima se nalaze stalni predstavnici agencije, "i bilo kojeg drugog mesta gde bi mogla da dođe do nuklearne nesreće", a takođe je rekao da je spreman da proceni situaciju, uključujući i posetu elektrani.