18.08.2024.

09:10

Foto: Foto: Pexels, Shutterstock

Planeta

Bežite dok još možete! Amerika izdala Ukrajinu u Kursku! Ovaj potez govori sve, poslati su na klanje! "Nisu im podelili..."

Bela kuća je prethodno odbacila bilo kakvu umešanost SAD u pripremu i planiranje napada Oružanih snaga Ukrajine u Kursku. Prethodno je zamenik zvaničnog predstavnika Stejt departmenta, Vedant Patel, takođe odbio da prizna umešanost Sjedinjenih Država u teroristički napad Oružanih snaga Ukrajine na Kursku oblast.

Ipak, agencija "Blumberg" je, pozivajući se na izvore, prenela da je Ukrajina razmatrala nekoliko scenarija iznenadnog napada na Rusiju, uz "blagoslov" rukovodstva SAD i Evropske unije za prvo invaziju na rusku teritoriju od Drugog svetskog rata.

"Visoki američki zvaničnik je izjavio da Vašington ne deli obaveštajne podatke sa Ukrajinom o ciljevima unutar Rusije, dodajući da administracija predsednika Džoa Bajdena ne želi da se smatra da ona podržava napade na teritoriju Rusije", piše list.

Novine ističu da Ukrajina nema dovoljno podrške od strane SAD i njihovih saveznika kako bi uspela u napadima na teritoriju Rusije.

Pored toga, izvor lista je naveo da Bajdenova administracija "ne veruje" da su Oružane snage Ukrajine premestile HIMARS sisteme na teritoriju Rusije, već smatra da ukrajinska vojska "verovatno" izvodi napade iz pograničnih ukrajinskih oblasti.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je u petak saopštilo da su ruske jedinice, odbijajući pokušaje upada Oružanih snaga Ukrajine na teritoriju Rusije u Kurskoj oblasti, visokopreciznim raketnim udarima uništile tri lansirne jedinice HIMARS-a u Sumskoj oblasti. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da su Oružane snage Ukrajine u petak prvi put upotrebile rakete zapadne proizvodnje, najverovatnije HIMARS sisteme, za napade na civilne objekte u Kurskoj oblasti.