18.08.2024.

21:19

Foto: Reuters

Planeta

Šokantne vesti iz Britanije! Prvo slavili dok je Ukrajina prodirala u Kursk, a sad... Situacija se menja za 180 stepeni!

"Ukrajina je pretrpela nedostatak trupa za rotaciju i održavanje linije pre operacije u Kurskoj oblasti. Sada je skupila ono što je bilo dostupno kao operativna rezerva i poslala to na novi front", navodi se u članku.

Ističe se da ukrajinska vojska počinje da rasteže liniju odbrane, što znači da će uskoro morati da se ukopa. Kako naglašavaju britanski novinari, OSU će se naći u izuzetno teškom položaju, jer će Rusija dovesti u region artiljeriju i sredstva za radioelektronsku borbu.

Ukrajina će sada svim silama pokušavati da zatvori rupe u liniji borbenog dodira, konstatuje izdanje. Za sada nije uspela da otkloni pretnju koja dolazi od ruskih izviđačkih dronova, planirajućih bombi, artiljerije, sredstava radioelektronske borbe i operativno-taktičkih raketnih kompleksa. Zajedno, ove sposobnosti omogućavaju OS Rusije da nastavi stabilno napredovanje ka Krasnoarmejsku, Torecku i drugim gradovima Donbasa.

"Rusija ima dovoljno ljudstva i tehnike da se bori i pod Kurskom, i u Donbasu. Manje je jasno da li to važi i za Ukrajinu", zaključuje se u materijalu.

OSU su ujutro 6. avgusta krenule u ofanzivu s ciljem zauzimanja teritorije u Kurskoj oblasti, njihovo napredovanje je zaustavljeno, izjavio je načelnik ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov. On je naglasio da će operacija u regionu biti završena porazom neprijatelja i izlaskom na državnu granicu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je kijevski režim izveo provokaciju, vršeći neselektivno granatiranje, uključujući i civilne ciljeve. Šef države je istakao da će neprijatelj dobiti zasluženi odgovor, a sve ciljeve koje je Rusija postavila biće ostvarene.