18.08.2024.

12:40

Foto: Shutterstock

Planeta

Uzbuna! Hitno podignuti borbeni avioni Izraela! Drama kod kuće premijera, šta je ovo primećeno na nebu?!

List Izrael hajom, čiji su vlasnici inače Netanjahuovi politički donatori, objavio je danas da se sve ovo dogodilo u petak i da su lovci dignuti zbog zabrinutosti da je u pitanju pokušaj Hezbolaha da dronom snimi premijerovu kuću.

Navodi se da je raketni brod IDF pre dva dana patrolirao u vodama kod Cezareje i prijavio da sumnjiva letelica lebdi u blizini.

Zvaničnici su prvo posumnjali da je u pitaju špijunski dron koji je poslala islamistička organizacija iz Libana koja ima podršku Irana i da je cilj Hezbolaha da napravi snimke Netanjahuovog letnjikovca.

Iako su radarski sistemi otkrili neidentifikovanu letelicu, druga nadzorna oprema nije potvrdila prisustvo drona, ali su borbeni avioni ipak upućeni na tu lokaciju i nisu ništa našli.

Izvori Izrael hajoma iz IDF smatraju da se verovatno radilo o lažnoj uzbuni, pošto radarski sistemi ponekad jato ptica ili druge objekte registruju kao pretnju.

Navodi se da, uprkos tome što nije bilo vizuelne potvrde, neimenovani zvaničnici IDF nisu u potpunosti odbacili mogućnost da se zaista radilo o maloj bespilotnoj letelici lansiranoj iz Libana.